Vijesti
Čiji je Draža? PDF Print E-mail
Saturday, 31 March 2012 21:20
Nema raspleta u slučaju rehabilitacije četničkog vođe i osuđenog ratnog zločinca Draže Mihailovića. Viši sud u Beogradu nije prošlog tjedna, kako se najavljivalo, donio odluku o rehabilitaciji, nego odredio novo ročište u maju. Međutim, nije iskoristio ni jednu proceduralnu okolnost da proces rehabilitacije zaustavi na samome početku.
 
Naime, da bi Mihailović bio rehabilitiran potrebno je najprije dokazati da je mrtav, pa je sud čak poduzeo neke radnje kojima se Draža iz groba na nepoznatoj lokaciji sigurno srdačno smije. Zatražio je od njega i svih drugih koji o tome nešto znaju da se jave u Timočku 15, gdje je sjedište suda, što on iz razumljivih razloga nije u stanju, a glupo je i još zbog nečega. Sve kada bi se podnijeli svi potrebni dokazi da je Draža mrtav, to ne može izbrisati činjenicu da je on danas u Srbiji (i u srpskom dijelu BiH) življi nego ikada, pa ako bi sud i odbio njegovu rehabilitaciju, to bi bilo beskorisno jer je rehabilitacija praktički već obavljena. Uostalom, četnici su i službeno proglašeni antifašistima i praktički izjednačeni s partizanima, mada je zakonodavac tu ugradio jednu začkoljicu koja to barem u jednom smislu čini neprovedivim.
Read more...
 
Na kostima rapskih logoraša izgrađen građevinski deponij PDF Print E-mail
Friday, 30 March 2012 14:28
Na nekoliko (privatnih) parcela smještenih tik uz cestu kraj polja Kampor, gdje je živote izgubilo više od 4.500 logoraša, prije pet godina podignuto je jedno odlagalište građevnog materijala i parkiralište teretnih kamiona i prikolica, a danas ih ima tri.
 
Na mjestu gdje je živote izgubilo više od 4.500 logoraša koncentracijskog logora Kampor na Rabu danas se skladišti građevni materijal i parkiraju kamioni, iako takva djelatnost urbanističkim planom otoka uopće nije predviđena...
 
 
Nužno provesti Deklaraciju o antifašizmu PDF Print E-mail
Tuesday, 27 March 2012 11:05
Čelništvo Udruge antifašističkih boraca i antifašista Poreštine na godišnjoj je skupštini zatražilo jači angažman države u očuvanju vrijednosti antifašizma, mira i jednakosti te priznanje statusa boraca i provedbu Deklaracije o antifašizmu. Traže i obnovu rodne kuće narodnog heroja Joakima Rakovca te uređenje njena postava, kao i uvođenje u škole objektivne povijesne istine o svim događanjima tijekom Drugog svjetskog rata na ovom području.
Read more...
 
Okrugli stol „Nada Dimić u kulturi sjećanja“ PDF Print E-mail
Monday, 26 March 2012 15:12
Okrugli stol „Nada Dimić u kulturi sjećanja“, Obrazovni centar Spomen područja Jasenovac, Jasenovac, 18. ožujka 2012. Dana 18. ožujka 2012. godine u Obrazovnom centru Spomen područja Jasenovac u Jasenovcu održan je Okrugli stol „Nada Dimić u kulturi sjećanja“ povodom 70. godišnjice smrti ove revolucionarke i narodnog heroja. Organizatori Okruglog stola bili su Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH), Centar za ženske studije u Zagrebu, Documenta – Centar za suočavanje sa prošlošću, Centar za komparativno-historijske i interkulturne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Vijeće srpske nacionalne manjine grada Zagreba i Srpsko narodno vijeće. Sudionice/sudionici Okruglog stola bili su prof. dr. sc. Drago Roksandić (Filozofski fakultet u Zagrebu), Gojko Matić (SABA RH), Sandra Prlenda (Centar za ženske studije), Aneta Lalić (Srpsko narodno vijeće), dipl. politologinja Marija Crnogorac (Arhiv Srba u Hrvatskoj), doc. dr. sc. Vjeran Pavlaković (Filozofski fakultet u Rijeci) i Jasna Jakšić (Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu). Moderatorica Okruglog stola bila je Vesna Teršelič (Documenta). Okrugli stol otvorila je Vesna Teršelič uvodnim govorom u kojem je pozdravila sve prisutne i iznijela osnovne činjenice vezane uz tematiku Okruglog stola.
Read more...
 
Priopćenje u povodu pokušaja rehabilitacije Draže Mihailovića PDF Print E-mail
Monday, 26 March 2012 11:04
Predsjedništva Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske i Zveze združenj borcev za vrednote NOB-a Slovenije, na sastanku održanom 23. ožujka 2012. u Bregani, najenergičnije osuđuju sve one koji nastoje rehabilitirati, ili su to već učinili, ratne zločince iz redova četničkih, ustaških i belogardijskih formacija.
Read more...
 
<< Start < Prev 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 Next > End >>

Page 150 of 173