Vijesti
Osječanin pritvoren zato što je na Facebooku vrijeđao Židove i promicao neonacizam PDF Print E-mail
Sunday, 17 June 2012 16:39
OPĆINSKO državno odvjetništvo u Osijeku je nakon uhićenja ispitalo 22-godišnjaka zbog sumnje da je na Facebooku vrijeđao Židove i promicao neonacizam.
 
"Ujedno, sucu istrage je podnijet prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka uništenjem i izmjenom dokaza i tragova važnih za kazneni postupak i zbog opasnosti od ponavljanja djela", napisali su iz Općinskog državnog odvjetništva.
 
Mladiću je određeno mjesec dana pritvora, a prijeti mu od tri mjeseca do tri godine zatvora zbog širenja rasne i druge diskriminacije.
Read more...
 
Srećan 80. rođendan, Antifa! PDF Print E-mail
Saturday, 16 June 2012 11:38
10. jula 1932. u Berlinu, na zajedničku inicijativu Komunističke Partije Nemačke (KPD), Socijaldemokrtaske Partije (SPD) i drugih levičarskih, sindikalnih i demokratskih pokreta osnovana je Antifašistička Akcija - militantna grupa koja će se svim sredstvima suprotstavljati nacističkim aktivistima. Iako dobro organizovani i spremni za ulične sukobe, antifašisti tada nisu uspeli da spreče dolazak nacista na vlast putem izbora. Ono što je usledilo, poznato je kao najmračniji deo ljudske istorije. Ipak, organizovani otpor fašistima nastavio je da postoji i nakon godina duge i krvave borbe, fašizam je vojno poražen. Nažalost, posao Antifa još uvek nije gotov. Gde god postoji fašistička pretnja, neophodno je da se organizuju Antifa grupe. Hrabro i dosledno protiv fašizma. Solidarnost je snaga! Antifa, srećan ti 80 rođendan!
Read more...
 
Lidice – simbol nacističke okrutnosti, ali i poraza PDF Print E-mail
Friday, 15 June 2012 08:06
Svi muški stanovnici Lidica, stariji od 15 godina, njih 173, strijeljani su 10. lipnja, a 26 žena i muškaraca koji tog dana nisu bili u mjestu strijeljani su kasnije u Pragu. Žene, njih 184, deportirane su u koncentracijski logor Ravensbrück, gdje ih je 53 umrlo. Većina djece deportirana je u logor Chelmno u Poljskoj gdje ih je 82 ubijeno ispušnim plinovima
 
U nedjelju se navršilo 70 godina od tragedije Lidica, sela 16 kilometara sjeverozapadno od Praga koje je do temelja uništeno u nacističkoj osveti 10. lipnja 1942. nakon što je od posljedica atentata koji su izvršili čehoslovački komandosi preminuo protektor Protektorata Češke i Moravske Reinhard Heydrich.
Read more...
 
Grad će poduprijeti antifašističke udruge PDF Print E-mail
Thursday, 14 June 2012 12:03
Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić i pročelnik upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo održali su sastanak s vodstvom Udruge antifašista i antifašističkih boraca Dubrovnika.
 
Predstavnici udruge iznijeli su niz poteškoća s kojima se susreću u radu udruge te prijedloge za poboljšanje podizanja svijesti o važnosti očuvanja uspomene na Narodnooslobodilačku borbu na području Dubrovnika.
 
Gradonačelnik je najavio povećanje proračunskih izdvajanja za aktivnosti udruge prilikom rebalansa proračuna. Izrazio je podršku stavu antifašističkih aktivista da ljudi koji su doprinijeli antifašizmu na području Dubrovnika dobiju primjeren tretman u imenovanju ulica i trgova te je preporučio suradnju nadležnog odbora Gradskog vijeća.
Read more...
 
Priopćenje sa sjednice Predsjedništva SABA RH PDF Print E-mail
Wednesday, 13 June 2012 12:08
Predsjedništvo Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH na sjednici održanoj 12. lipnja 2012. raspravljalo je o Aktuelnoj problematici odnosa prema antifašizmu u Republici Hrvatskoj te je, između ostaloga, usvojilo sljedeće Zaključke:
 
• Odnos prema antifašisizmu u Republici Hrvatskoj ocjenjuje se krajnje zabrinjavajućim, a odnos prema tradicijama NOB-a suprotnim temeljnim načelima Ustava Republike Hrvatske, međunardnim konvencijama i standardima;
Read more...
 
<< Start < Prev 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 Next > End >>

Page 142 of 173