Vijesti
Spomenici u parku Šubićevac išarani nacističkim simbolima PDF Print E-mail
Friday, 20 April 2012 15:57
Šibenska policija počela je oko 10 sati istragu o počiniteljima vandalizma na spomen-parku Šubićevac u Šibeniku.
 
Sve se događalo vjerojatno noću, a susjedi koje smo zatekli u blizini spomen-parka Šubićevac rekli su nam da dosad ovakvog vandalizma nije bilo.
 
Glasnogovornica PU šibenske Marica Kosor rekla nam je da će protiv nepoznatih počinitelja biti podnesene kaznene prijave zbog ispisivanja poruka uvredljivog sadržaja te zbog uništavanja kulturnog spomenika.
Read more...
 
Lipa pamti istinu o zločinima nacista PDF Print E-mail
Wednesday, 18 April 2012 11:13
Osnov postava, koji je izradio Igor Emili, čine fotografije koje su snimili nacisti tijekom svog zločinačkog pohoda u Lipi 30. travnja 1944. gdje su ubili 269 ljudi.
 
Svrha postava je pokazati mladima kakve strahote čini rat – Danica MaljevacLIPA Memorijalni centar Lipa, koji je dvadesetak godina bio praktički zanemarivan, ponovo se našao u centru interesa nadležnih struktura, pa su se nedavno u njemu okupili predstavnici škola s područja Matulja, Opatije te susjednih jedinica lokalne samouprave, ali i predstavnici Županije, Općine Matulji te antifašističkih udruga kako bi...
Read more...
 
Sabor daje novac za Bleiburg, ali neće biti politički pokrovitelj PDF Print E-mail
Tuesday, 17 April 2012 19:12
Predsjedništvo Sabora je zaključilo da bi Spomendan trebao biti 18. studenog. Predlažu da se tog dana obilježavaju sve žrtve pale za slobodu i neovisnost R.
 
Predsjedništvo Hrvatskog sabora je prihvatilo financijsko pokroviteljstvo komemoracije u Bleiburgu, ali ne i političko pokroviteljstvo. To znači da će izdvojiti pola milijuna kuna, ali će se odmaknuti od političkog pokroviteljstva.
Read more...
 
Novi broj časopisa UABA Rab, "Naša riječ" PDF Print E-mail
Sunday, 15 April 2012 17:43
U novom broju časopisa "Naša riječ" iz sadržaja izdvajamo tekstove Prof. dr. sc. Damira Grubišae: Anti-antifašizam, Stjepana Mesića: Draža Mihajlović, rehabilitacija, Mr. sc. Vanje Seršiće: Skup Kampor - polje sjećanja, Tomislava Jakića: Članstvo Hrvatske u EU i regija, Aleksandra Lebla: Nepoznato o Rabu i dipl. iur. Olega Mandića: Od Auschhwitza do opatijskih Dana antifašizma.
Read more...
 
Izjava inicijative Ujedinjeni protiv fašizma PDF Print E-mail
Sunday, 15 April 2012 11:38
Unatoč dvadeset godina relativizacije fašističke prošlosti, proteklih nekoliko dana Zagreb se iznova potvrdio kao "nepokoreni grad". Ponovno je našao snage da kaže "ne" fašističkim idejama i njihovim nositeljima. Rekli smo ne ksenofobiji i rasnim teorijama, rekli smo ne političkom programu koje bi društvo uredilo po kriteriju prebrajanju krvnih zrnaca ili seksualne orijentacije. Ovdje se nalazimo jer vjerujemo u mogućnost društva koje neće počivati na teorijama rase gospodara i rase podanika, društvo u kojem sloboda jednih neće biti plaćena neslobodom drugih.
Read more...
 
<< Start < Prev 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 Next > End >>

Page 141 of 166