Vijesti
Posljednja od dvadeset junakinja iz Auschwitza PDF Print E-mail
Monday, 30 April 2012 18:58
U budućoj ‘hrvatskoj sobi’ u Auschwitzu posebno će mjesto imati priča o nevjerojatnoj hrabrosti 20 dalmatinskih i bosanskih partizanki. Samo je jedna od njih još uvijek živa i može nam reći što se zapravo dogodilo.
 
Hrvatska i Bosna i Hercegovina počele su rad na izradi zajedničkog postava o logorašima s našeg područja u spomen-muzeju najstrašnijeg nacističkog konclogora Auschwitz, kaže nam kustosica Hrvatskog povijesnog muzeja Nataša Mataušić. Naime, u Muzeju Auschwitz svaka zemlja odakle su dolazili logoraši imala je svoj zasebni prostor i postav, pa je tako bilo i s Jugoslavijom. Takav je, kaže Mataušić, izložbeni postav još od 60-ih godina prošlog stoljeća te je osim činjenice da predstavlja zemlju koje više nema, danas i muzeološki anakron: prilično je ideologiziran, politiziran i s nepouzdanim podacima poput onih o 700 tisuća pobijenih u Jasenovcu.
Read more...
 
Između 8. maja i 9. svibnja PDF Print E-mail
Saturday, 28 April 2012 12:26
Memorijskim inženjeringom nakon 1990. godine demontiran je cijeli jedan korpus društvenog sjećanja. U drugi plan pala je memorija koja se ticala tekovina antifašističke borbe, partizanskog pokreta i komunističke revolucije. Kao jedna od žrtava renominacije javnih prostora pala je i Ulica 8. maja 1945., kako se do prije 22 godine zvao jedan Zeleni val u zagrebačkom Donjem gradu.
 
Međutim, pitanje je koliko danas ima onih koji znaju što se uopće dogodilo tog 8. maja 1945. i čega bismo se zapravo trebali sjećati. Kako smo i sami pomalo zaboravni, u pomoć smo pozvali Sašu Šimpragu, novinara, publicista i čestog suradnika naših novina.
Read more...
 
Crni fond HDZ-a: Thompsonu zbog utaje poreza prijeti minimalno ŠEST MJESECI zatvora? PDF Print E-mail
Friday, 27 April 2012 11:04
ZAGREB - Pjevač Marko Perković Thompson mogao bi završiti u zatvoru barem na šest mjeseci ako Državno odvjetništvo odluči pokrenuti kazneni postupak protiv njega. Po važećem zakonu, tolika je minimalna kazna za utaju poreza u iznosu većem od 10.000 kuna.
 
Za razliku od uređenih država, u Hrvatskoj se domoljublje još ne mjeri po tome koliko tko državi daje i koliko joj je uplatio poreza, pa je plaćanje na crno jako rašireno, a kazneni postupci protiv utajivača rijetki. Porezna je uprava svakako dužna obračunati neplaćeni porez s pripadajućim kamatama i proslijediti slučaj sudu.
Read more...
 
Udžbenike nemoguće mijenjati prije 2014. godine PDF Print E-mail
Wednesday, 25 April 2012 14:01
RIJEKA Ministar obrazovanja Željko Jovanović podržao je stav predsjednika Republike Ive Josipovića koji je na komemoraciji u Jasenovcu izjavio da u hrvatskim udžbenicima nije napisana puna istina o Drugom svjetskom ratu. On misli i da bi djeca trebala posjećivati logore, kako bi se sama uvjerila u taj nesretni dio povijesti.
 
 
Govor potpredsjednice SABA Katice Sedmak u Jasenovcu PDF Print E-mail
Tuesday, 24 April 2012 12:55
Poštovani posjetitelji, dragi prijatelji, pozdravljam Vas u ime svih zaposlenika, uprave i članova Savjeta Javne ustanove spomen-područje Jasenovac i svoje osobno, na svečanoj komemoraciji upriličenoj povodom 67. obljetnice proboja jasenovačkih logoraša.
 
Poseban pozdrav upućujem preživjelim zatočenicima i zatočenicama jasenovačkih, ali i svih drugih logora. Jer, Jasenovac je samo jedan od 82 logora na području takozvane NDH. Jasenovac je simbol, ali i mjesto na kojem su se događali strašni ratni zločini.
Read more...
 
<< Start < Prev 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 Next > End >>

Page 140 of 166