Vijesti
Pismo zastupniku Duji Marasoviću PDF Print E-mail
Monday, 19 March 2012 22:40
Poštovani, nedavno ste objelodanili javnosti da, ako netko od građana ima potrebu, da Vam se može obratiti pismeno i da će te rado odgovoriti ili ga pozvati na razgovor, uz kavu.
 
Kada je tako, eto naš Duje, ja odlučih da napišem ovo pismo. Povod nije banalan, već Vaš kompleksni izričaj, na nedavnoj sjednici Sabora RH, u povodu izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju, koji sadrži: „Što se mene tiče ravnatelj škole može biti Karl Marx. Djeca uče osakaćenu istinu… Novim generacijama treba omogućiti da saznaju, da su partizani napravili mnoge zločine. Tita proglasimo ratnim zločincem. Dalmacija je reintegrirana iz NDH u Hrvatsku i prije dolaska partizana. Prema tome, drug Tito nije vratio Dalmaciju pod hrvatsku jurisdikciju, nego su NDH i Pavelić…“
Read more...
 
Partizani u BORBI protiv rehabilitacije četničkog vođe Draže Mihailovića osuđenog na smrt strijeljanjem PDF Print E-mail
Monday, 19 March 2012 19:00
Nakon neslužbenih najava da će biti rehabilitiran četnički vođa iz Drugog svjetskog rata Draža Mihailović, Savez udruga boraca narodnooslobodilačkog rata Srbije 1941. – 1945. (SUBNOR) u ponedjeljak se tome usprotivio, ukazavši na negativne posljedice i odjek koji takva odluka može imati na susjedne zemlje i saveznike jugoslovenskih partizana u Drugom svjetskom ratu.
 
Sudski postupak za rehabilitaciju Mihailovića započeo je u rujnu 2010. godine pred višim sudom u Beogradu, a beogradski mediji proteklih dana neslužbeno su izvijestili kako će na ročištu koje se očekuje 23. ožujka, sud donijeti odluku o rehabilitaciji Mihailovića.
Read more...
 
Josipović: Sabor ne treba biti pokrovitelj Bleiburga PDF Print E-mail
Monday, 19 March 2012 15:04
ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović protivi se saborskome pokroviteljstvu nad blajburškom komemoracijom, ali drži da svaka žrtva ima pravo na osobnu komemoraciju. "Treba jasno odvojiti osobni aspekt stradanja od načina kako se kao društvo odnosimo prema Drugome svjetskom ratu", kazao je Josipović u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u dva.
 
Opširno je odgovarao na pitanja o "aferi ZAMP", ustvrdivši kako su mu autorski honorari jedina korist koju ima od ZAMP-a. Od autorskih honorara, kazao je, godišnje zaradi između 11 i 30 tisuća kuna bruto. Medije koji su analizirali aferu, naročito portal Index, optužio je za "neprofesionalno novinarstvo", rekavši da objavljuju "besmislice". Odbacio je uvjerenje da je "moralno dvojbeno" da sudjeluje u odlučivanju hoće li njegov prijatelj dobiti neki posao.
Read more...
 
Jole pjevao ustaške pjesme: 'Bio sam mlad i glup' PDF Print E-mail
Sunday, 18 March 2012 23:05
Nedavno je na Youtubeu objavljena snimka na kojoj Jole pjeva ustaške pjesme. 'Sudite me po onom što danas živim i radim', poručio je pjevač.
 
Zbog kontroverznih ustaških pjesama, medijima je odjeknula vijest o njegovom nastupu koji se dogodio prije 15 godina. Iako smo probali doći do popularnog pjevača, on je nakon objave videa isključio svoj mobitel. Ipak, dao je izjavu za Večernji list.
Read more...
 
Počeo rad na istraživačko-umjetničkom projektu: Židovski identiet u socijalističkoj Jugoslaviji 1945-1952 PDF Print E-mail
Sunday, 18 March 2012 10:41
Institut für Kunst im Kontext (Institut za umjetnost u kontekstu) iz Berlina, u suradnji sa Hitahdut Olej Jugoslavija iz Tel Aviva (Udruženje židovskih imigranata iz Jugoslavije u Izraelu), otpočeo je rad na istraživačko-umjetničkom projektu Židovski identiet u socijalističkoj Jugoslaviji 1945-1952. Projektno istraživanje će trajati sedam mjeseci u cijeloj bivšoj Jugoslaviji i Izraelu, i već je dobio značajnu podršku relevantnih umjetničkih i povijesnih institucija, židovskih zajednica sa teritorije bivše Jugoslavije i mnogih pojedinaca.
Read more...
 
<< Start < Prev 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 Next > End >>

Page 129 of 151