Vijesti
MOSORSKI ODRED Omišanin Miro Velić (89): U partizane me odveo - svećenik PDF Print E-mail
Wednesday, 14 March 2012 14:55
Za moj odlazak u partizane najzaslužniji je jedan svećenik. E, dobro ste čuli. Da nije bilo tog popa, tko zna što bi se sa mnom dogodilo? - počinje svoju priču 89-godišnji Omišanin Miro Velić, jedan od rijetkih preživjelih boraca Prvoga mosorskog partizanskog odreda koji upravo danas slavi sedamdesetu obljetnicu osnutka.
 
Velić je, kao dvadesetogodišnji mladić, u svibnju 1942. godine dobio poziv da se javi ustašama u Sinj. No, umjesto u Sinju, završio je u Tugarima, odlučan da se priključi partizanskome pokretu. U tom poljičkome mjestu, zajedno s vršnjakom Maksom Popovcem, prihvatio ga je katolički svećenik kojemu se, nažalost, Velić danas ne može sjetiti imena, te im pomogao da se prebace do omiške komande.
Read more...
 
Nezadovoljstvo i odlučni zahtjevi dubrovačkih antifašista PDF Print E-mail
Wednesday, 14 March 2012 12:45
U raspravi o položaju i perspektivama antifašizma i što se, u vezi s tim, može očekivati nakon nedavnih parlamentarnih izbora i promjene vlasti na razini države, uz ostalo je rečeno da se i dalje, osim nekih prigodničarskih manifestacija, uglavnom ništa ne pomiče na bolje, odnosno da i dalje, kao i već više od dva desetljeća, traje povijesni revizionizam i nastojanja da se lažima i iskrivljavanjem povijesti kompromitira antifašizam i NOB-a s namjerom ublažavanja fašističkih zločina i afirmacije ustaštva.
Read more...
 
Srbija rehabilitira Mihajlovića, uskoro i Nedića - Hrvatska šuti! PDF Print E-mail
Tuesday, 13 March 2012 11:52
"Krv je moje svjetlo i moja tama. Blaženu noć su meni iskopali", uvodni su stihovi iz poeme Jama Ivana Gorana Kovačića, pjesnika kojeg su 13. srpnja 1943. godine ubili četnici, vjerojatno upravo onako kako je opisano u poemi, u istočnoj Bosni, u blizini Foče, i kojem se ni danas ne zna grob. Za grob se ne zna ni četničkom vođi Draži Mihailoviću, kojega će za deset dana, 23. ožujka, Viši sud u Beogradu po svemu sudeći rehabilitirati, a da hrvatski državni vrh ni na koji način neće zbog toga prosvjedovati. Od Nebojše Koharovića, pomoćnika ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, dobili smo informaciju kako prije rehabilitacije nikakvih koraka hrvatske vanjske politike neće biti. Mladi znanstvenik Janko Bekić s Instituta za međunarodne odnose uvjeren je da je takav potez dovoljan razlog za prekid diplomatskih odnosa sa Srbijom!
Read more...
 
Čačićeva usporedba s Gestapom - neprihvatljiva PDF Print E-mail
Monday, 12 March 2012 21:48
ZAGREB U siječnju 2003. godine, nakon jedne slalomske pobjede u Kranjskoj gori, Ivica Kostelić euforično je novinarima izjavio da je »na startu bio spreman poput njemačkog vojnika 22. lipnja 1941«. Kostelićeva usporedba sebe s vojnikom Wehrmachta uoči napada na SSSR izazvala je silno zgražanje javnosti. Danima se moglo čitati komentare o tome kako je, eto, »Kostelić sjajan sportaš, ali mu u glavi čuči mali nacić«. Na kraju godine jedan od najboljih svjetskih skijaša s tom se izjavom plasirao na treće mjesto u rubrici tjednika Feral »Greatest shits of the year«.
Read more...
 
Poruka Vladi RH s godišnje skupštine UABA Grada Rijeke PDF Print E-mail
Sunday, 11 March 2012 22:00
Državi praznici u suvremenom društvu služe za održavanje povijesnih događanja u svijesti stanovništva. Radi se o onim naročito odabranim događajima, povijesnim simbolima, na kojima se zajednica i osniva. Taj povijesni kontinuitet u životu građana, pojačan je time da se na te praznične dane radni dio stanovništva oslobađa od obaveza rada. Tako se pojačava efekt tih simbola, vezujući ih uz osjećaj ugode.
Read more...
 
<< Start < Prev 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 Next > End >>

Page 126 of 147