Vijesti
Druga sjednica Koordinacije zajednica i udruga antifašističkih boraca i antifašista Dalmacije PDF Ispis E-mail
Petak, 09 Ožujak 2012 21:41
Krajem prošlog tjedna u Splitu je održana druga sjednica Koordinacije zajednica i udruga antifašističkih boraca i antifašista Dalmacije, koja je uspostavljena s ciljem unapređenja međusobne suradnje i efikasnosti u djelovanju i ostvarivanju programskih aktivnosti dalmatinskih antifašista. U prvoj godini djelovanja, Koordinaciju vodi Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Dubrovačko-neretvanske županije i njen predsjednik Branko Grošeta.
Više...
 
Nada Dimić u kulturi sjećanja PDF Ispis E-mail
Petak, 09 Ožujak 2012 10:18
Pozivamo Vas da sudjelujete u programu obilježavanja 70. obljetnice smrti Nade Dimić u Jasenovcu, Obrazovni centar Spomen područja Jasenovac, 18. ožujka 2012., s početkom u 12 sati.
 
Na odavanju počasti ispred spomenika cvijet govore: Ratko Maričić (Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske) i Rada Borić (Centar za ženske studije) 
Više...
 
Margelov institut: Hrvatski Sabor da obustavi pokroviteljstvo nad komemoracijom u Blajburgu PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 08 Ožujak 2012 15:03
ZAGREB - Margelov institut, nevladina organizacija jevrejske nacionalne manjine u Hrvatskoj, zahtijeva da hrvatski Sabor obustavi pokroviteljstvo nad komemoracijom u Blajburgu, mjestu na kome su 1945. zaustavljene fašističko-ustaške vojne jedinice Pavelićeve NDH u svom povlačenju pred antifašističkim oslobodiocima.
 
"Naglašavamo da su se među tim vojnicima nalazilo mnogo ustaških ratnih zločinaca, čak i stražara jasenovačkog logora. Smatramo da iz više razloga ne postoje zakonske i ustavne osnove kojim bi Sabor Republike Hrvatske bio pokrovitelj ove manifestacije", navodi se u pismu koje je Margelov institut uputio predsjedniku Sabora Borisu Špremu, u koje je Srna imala uvid.
Više...
 
Koliko ustaštva? PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 04 Ožujak 2012 12:02
U izvorišnim osnovama Ustava Republike Hrvatske, u dijelu u kojem se nabrajaju događaji koji su kroz tisućljetnu povijest oblikovali i očuvali hrvatsku državotvornu misao, lijepo piše kako se svijest o državnosti, iz koje je nastala današnja Republika Hrvatska, između ostalog očitovala i “u uspostavi temelja državne suverenosti u razdoblju Drugoga svjetskog rata, izraženoj nasuprot proglašenju Nezavisne Države Hrvatske (1941.), u odlukama Zemaljskoga antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (1943.), a potom u Ustavu Narodne Republike Hrvatske (1947.) i poslije u ustavima Socijalističke Republike Hrvatske (1963.-1990.), na povijesnoj prekretnici odbacivanja komunističkog sustava i promjena međunarodnog poretka u Evropi, hrvatski je narod, na prvim demokratskim izborima (1990.) slobodno izraženom voljom potvrdio svoju tisućgodišnju samobitnost”.
Više...
 
Subotica: Vanredno stanje se završilo masovnom deportacijom i požarom u migrantskom kampu PDF Ispis E-mail
Petak, 02 Ožujak 2012 21:53
Još jedan slučaj policijskog nasilja nad migrantima kod Subotice - i ovoga puta kao uvod u deportaciju u Makedoniju. 8. februara 2012. kada je temperatura već danima bila čvrsto ispod nule, vanredno stanje je proglašeno u Srbiji. Škole i većina firmi su zatvorene, dok je temperatura pala na ispod -25°C. Lokalne vlasti u Subotici – srpskom gradu na granici sa Mađarskom, u kom su stotine migranata zaglavljani mesecima zbog sve obezbedjenije granice – odlučile su da premeste migrante iz improvizovanih sklepanih kampova (u tekstu će se ovi kampovi nazivati džunglama, jungle na engleskom, od persijske reči đangal – kako migranti nazivaju svoje improvizovane kampove ) napravljenih od stare ćebadi, cirada i otpadnog materijala - u napušten restoran “Fontana” na Paliću, oko 10 km od Subotice.
Više...
 
<< Početak < « 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 » > Kraj >>

Stranica 125 od 145