Vijesti
Okrugli stol „Nada Dimić u kulturi sjećanja“ PDF Print E-mail
Monday, 26 March 2012 15:12
Okrugli stol „Nada Dimić u kulturi sjećanja“, Obrazovni centar Spomen područja Jasenovac, Jasenovac, 18. ožujka 2012. Dana 18. ožujka 2012. godine u Obrazovnom centru Spomen područja Jasenovac u Jasenovcu održan je Okrugli stol „Nada Dimić u kulturi sjećanja“ povodom 70. godišnjice smrti ove revolucionarke i narodnog heroja. Organizatori Okruglog stola bili su Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH), Centar za ženske studije u Zagrebu, Documenta – Centar za suočavanje sa prošlošću, Centar za komparativno-historijske i interkulturne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Vijeće srpske nacionalne manjine grada Zagreba i Srpsko narodno vijeće. Sudionice/sudionici Okruglog stola bili su prof. dr. sc. Drago Roksandić (Filozofski fakultet u Zagrebu), Gojko Matić (SABA RH), Sandra Prlenda (Centar za ženske studije), Aneta Lalić (Srpsko narodno vijeće), dipl. politologinja Marija Crnogorac (Arhiv Srba u Hrvatskoj), doc. dr. sc. Vjeran Pavlaković (Filozofski fakultet u Rijeci) i Jasna Jakšić (Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu). Moderatorica Okruglog stola bila je Vesna Teršelič (Documenta). Okrugli stol otvorila je Vesna Teršelič uvodnim govorom u kojem je pozdravila sve prisutne i iznijela osnovne činjenice vezane uz tematiku Okruglog stola.
Read more...
 
Priopćenje u povodu pokušaja rehabilitacije Draže Mihailovića PDF Print E-mail
Monday, 26 March 2012 11:04
Predsjedništva Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske i Zveze združenj borcev za vrednote NOB-a Slovenije, na sastanku održanom 23. ožujka 2012. u Bregani, najenergičnije osuđuju sve one koji nastoje rehabilitirati, ili su to već učinili, ratne zločince iz redova četničkih, ustaških i belogardijskih formacija.
Read more...
 
Uredili spomenik Prvom moslavačkom odredu PDF Print E-mail
Sunday, 25 March 2012 12:51
Pobjedom na Humci, Moslavački partizanski odred pokazao je narodu da fašizam nije nepobjediv, pa se ustanak rasplamsao širom Moslavine
 
Članovi novoosnovanog kutinskog ogranka SDSS-a uz pomoć volontera različitih nacionalnosti iz Nove Gradiške, Siska, Kutine i okolnih mjesta, cjelodnevnim dobrotvornim radom očistili su prostor oko antifašističkog spomenika Prvom moslavačkom odredu na vrhu Moslavačke gore.
Read more...
 
Mladost, hrabrost i požrtvovnost PDF Print E-mail
Saturday, 24 March 2012 19:49
U Divoselu, rodnom selu narodne herojke Nade Dimić, danas nitko ne živi, njene biste su uklonjene, a u Hrvatskoj su promijenjena imena ulica i tvornice trikotaže koje su nosile njeno ime, rečeno je na okruglom stolu “Nada Dimić u kulturi sjećanja”, održanom 18. marta, na 70. godišnjicu njene smrti u Staroj Gradišci, u Spomen-području Jasenovac.
 
Okrugli stol, koji su organizirali Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH), Centar za ženske studije (CŽS), Documenta, Filozofski fakultet u Zagrebu, VSNM Grada Zagreba i Srpsko narodno vijeće, bila je prilika da se historičari i nevladini aktivisti prisjete Nade Dimić, koja je još u Narodnooslobodilačkoj borbi u velikom dijelu Hrvatske bila simbol za hrabrost.
Read more...
 
Spasili 2500 ranjenika, a nikada ih nisu otkrili PDF Print E-mail
Thursday, 22 March 2012 19:44
Supružnici Dragić (85) i Savica Bolić (84) svjedoci jednog vremena Ruševine obnovljene partizanske bolnice Gudnoga Spomen ploča s imenima preminulih ranjenika u blizini partizanskog groblja
 
VOĆIN - Smještena na nadmorskoj visini od oko 700 metara, pod krošnjama stoljetnih bukava, na danas zaštićenom prirodnom rezervatu, vojno-partizanska bolnica Gudnoga na Papuku za vrijeme cijelog narodnooslobodilačkog rata u Slavoniji nikada nije otkrivena. Osamdesetčetverogodišnja Savica Bolić posljednja je živa bolničarka ove partizanske bolnice u kojoj je u objektima i bunkerima liječeno više od 2500 ranjenika.
Read more...
 
<< Start < Prev 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 Next > End >>

Page 124 of 147