Vijesti
Zagreb Pride predložio najbolje projekte, a dobio 0kn za Povorku PDF Ispis E-mail
Subota, 17 Ožujak 2012 14:37
U nevjerici i sa žaljenjem obavještavamo javnost, posebice sve lezbijke, pedere, biseksualne, transrodne, transeksualne, interseksualne i queer osobe Zagreba, da nadležni ured Grada Zagreba i njegova uprava nisu odobrili sredstva iz Programa javnih potreba u kulturi za organiziranje 11. Povorke ponosa. To je nažalost prvi put od kako je zagrebačke Povorke ponosa da nam naš dugogodišnji oslonac i podrška uskraćuje podršku, a unatoč upitu koji smo poslali/e nadležnim tijelima, još uvijek nismo dobili/e nikakav odgovor zašto je tome tako.
Više...
 
Prosvjed u povodu rasističkih pojava na sportskim priredbama PDF Ispis E-mail
Petak, 16 Ožujak 2012 18:57
U povodu nedavnog rasističkog incidenta, u kojem je grubo bio vrijeđan igrač Pule Henri Belle Savjet antifašista RH i Predsjedništvo Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH upućuju prosvjed nadležnim državnim ministarstvima i Hrvatskom nogometnom savezu. Savjet antifašista RH i Predsjedništvo Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH smatraju da se u slučaju ponovljenog rasističkog ispada ne radi o pukom huliganizmu, već o govoru mržnje, u kojem ksenofobija nadmašuje dosadašnje šovinističke ispade. Toleriranje rasizma može, prije svega, pogubno utjecati na mlade ljude koji se okupljaju na sportskim stadionima, šteti ugledu hrvatskog sporta, te nanosi štetu čitavoj državi, koja se nalazi na pragu ulaska u Europsku uniju.
Više...
 
Osobni interesi pojedinaca bili su jači od zdravog razuma PDF Ispis E-mail
Petak, 16 Ožujak 2012 13:20
Nakon što je u »Novom listu izašao članak novinara Roberta Franka o nekim aktualnim pitanjima, koja zadiru u ustavno i moralno pravo učesnika NOR-a i još nekih unutarnjih odnosa u Savezu antifašističkih boraca PGŽ, pretpostavilo se da je taj naslov »Stari partizani opet u ratu« upotrijebljen da bi se privukla pažnja...
 
 
Priznanje Pravednik među narodima bračnom paru Schmidlehner PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 15 Ožujak 2012 13:09
Drago i Draga Schimdlehner iz Selnika pokraj Ludbrega godine 1941. prihvatili su tada 6-godišnjeg Dana Flescha čiji su roditelji odvedeni u koncentracijske logore Stara Gradiška i Jasenovac gdje su ubijeni. Bračni par Schimdlehner su se skrbili o židovskom dječaku Danu Fleschu tijekom cijelog Drugog svjetskog rata te ga spasili od smrti.
 
U ime obitelji priznanje 'Pravednik među narodima' na svečanosti u ludbreškoj Gradskoj vijećnici primio je pranećak Schimdlehnerovih, Ivica Schimdlehner. Izraelski veleposlanik Amrani istaknuo je prilikom uručenja priznanja kako ovdje nije riječ o hrabrosti na bojišnici već o životu i poštenju.
Više...
 
MOSORSKI ODRED Omišanin Miro Velić (89): U partizane me odveo - svećenik PDF Ispis E-mail
Srijeda, 14 Ožujak 2012 14:55
Za moj odlazak u partizane najzaslužniji je jedan svećenik. E, dobro ste čuli. Da nije bilo tog popa, tko zna što bi se sa mnom dogodilo? - počinje svoju priču 89-godišnji Omišanin Miro Velić, jedan od rijetkih preživjelih boraca Prvoga mosorskog partizanskog odreda koji upravo danas slavi sedamdesetu obljetnicu osnutka.
 
Velić je, kao dvadesetogodišnji mladić, u svibnju 1942. godine dobio poziv da se javi ustašama u Sinj. No, umjesto u Sinju, završio je u Tugarima, odlučan da se priključi partizanskome pokretu. U tom poljičkome mjestu, zajedno s vršnjakom Maksom Popovcem, prihvatio ga je katolički svećenik kojemu se, nažalost, Velić danas ne može sjetiti imena, te im pomogao da se prebace do omiške komande.
Više...
 
<< Početak < « 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 » > Kraj >>

Stranica 124 od 145