Vijesti
Dujomir Marasović ponovo prodaje Dalmaciju PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 06 Veljača 2012 15:25
Po Dujomiru Marasoviću Tito nije vratio Dalmaciju. Točno, Tito ju nije ni morao vraćati, jer je nije ni dao. On ju je oslobodio i pripojio matici domovini. Poglavnik ju je predao Talijanima, a tek kad je kapitulirao njegov prijatelj Mussolini, ohrabrio se poništiti Rimske ugovore.
Više...
 
70. obljetnica bitke na Humci PDF Ispis E-mail
Subota, 04 Veljača 2012 19:23
Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Kutine obilježila je 70. obljetnicu bitke na Humki. Sudionici proslave marširali su od društvenog doma u Krajiškoj Kutinici do spomenika na Humki, najvišem vrhu Moslavačke gore, gdje su položeni vijenci. 27. siječnja 1942. godine na Humki 60-ak pripadnika Moslavačkog partizanskog odreda oduprlo se višestruko snažnijem neprijatelju. Pod zapovIjedanjem komandira Sstipe Vukomanovića borilo se 29 Hrvata, 15 Srba, te pripadnici ostalih naroda i narodnosti. Bila je to borba u ekstremnim zimskim uvjetima. Borci Moslavačkog partizanskog odreda izdržali su i nadjačali neprijatelja, jer su se borili za svoje slobodarske ideale. Bio je to začetak Narodno-oslobodilačkog pokreta u Moslavini i borbe za slobodu.
Više...
 
Povijesne istine iskreno i hrabro prenositi mladima PDF Ispis E-mail
Petak, 03 Veljača 2012 14:13
Svjedoci smo pojava da se holokaust minorizira, relativizira, pa čak i negira. Najbolji odgovor tomu jest upravo obrazovanje i odgoj o holokaustu, utvrđivanje povijesne istine o kojoj ćemo iskreno progovoriti pred svojom djecom i generacijama koje dolaze. Tu istinu učitelji i nastavnici trebaju prenositi svojim učenicima, objašnjavajući je jezikom koji oni razumiju, kako se zlo holokausta nikad ne zaboravilo ni ponovilo.
Više...
 
Antifašizam se još uvijek obezvređuje PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 02 Veljača 2012 11:03
Udruga antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije održala je u srijedu 25. siječnja izvještajnu godišnju skupštinu. Predajući izvješće o radu, predsjednik Zvonko Golub počeo je općom ocjenom odnosa prema antifašistima u Hrvatskoj.
 
 
Novo svjetlo na remek-djelu Bogdana Bogdanovića: Kameni cvijet uvijek je bio više od spomenika PDF Ispis E-mail
Srijeda, 01 Veljača 2012 10:54
Što simbolizira Kameni cvijet? “Mogao bih o tome napisati esej, ali najkraće - vjeru u život”, odgovorio je Ljubi R. Weissu Bogdan Bogdanović , autor skulpture u Jasenovcu. Arhitekt, teoretičar, profesor, nekadašnji gradonačelnik Beograda i disident Miloševićeva režima, Bogdanović je želio da cvijet koji otvara latice ka nebu i Suncu predstavlja simbol života i ponovnog rađanja, prevladavanja patnje.
Više...
 
<< Početak < « 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 » > Kraj >>

Stranica 116 od 132