Vijesti
Školstvo u NOR-u PARTIZANSKE POČETNICE, TEČAJEVI I ŠKOLE PDF Ispis E-mail
Utorak, 21 Ožujak 2017 15:28

Već u proljeće 1942., u selima oslobođene Like počele su raditi prve osnovne škole, a u toku godine narodnooslobodilački odbori i antifašističke organizacije otvorili su osnovne škole i na Kordunu, u Gorskom kotaru, Slavoniji, Baniji, Žumberku, Dalmaciji i Hrvatskom primorju

Više...
 
Ratna kronika OSNIVANJE OPERATIVNIH ZONA PDF Ispis E-mail
Utorak, 21 Ožujak 2017 15:27

Postojanje i djelovanje operativnih zona u vojnom sustavu Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske bio je primjetan sklad vojne i političke koncepcije daljnjeg vođenja rata, pogodna forma da se izvrši uspjelo premošćivanje od teritorijalnih partizanskih sustava na višu operativnu razinu. Tu će dominirati pokretni sustavi bitni za podizanje ustanka na stupanj izgradnje političkog sustava buduće države, što se uskoro dogodilo u Bihaću

Više...
 
Otrgnuto od zaborava STANKO PARMAĆ – VIZIONAR I PREPORODITELJ PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 16 Ožujak 2017 11:08

Među osam Narodnih heroja iz Dubrovačko-neretvanske županije posebno mjesto pripada Stanku Parmaću. Rođen je 23.ožujka 1913. godine u Opuzenu. Školovao se u Opuzenu, Metkoviću i Šibeniku gdje je završio učiteljsku školu. Polovicom tridesetih godina prošlog stoljeća uključuje se u napredni radnički pokret, a član Komunističke partije postaje 1941. godine. Te godine odlazi u partizane. U toku Drugog svjetskog rata vrši dužnosti od komandira čete do komandanta divizije i brigade. Sudionik je slavnih bitaka na Neretvi i Sutjesci. Po završetku rata Stanko Parmać završava višu vojno pomorsku akademiju u SSSR-u (odakle se vraća 1948. godine po objavi Rezolucije Informbiroa) i Višu vojnu akademiju JNA. Vojnu karijeru nastavlja na visokim dužnostima u JRM (zamjenik komandanta i načelnik štaba JRM). Za zasluge u NOR-u, zbog iskazane hrabrosti i organizacionih sposobnosti dobio je brojna odlikovanja, među kojima je "Partizanska spomenica 1941." Za Narodnog heroja proglašen je 27.studenog 1953.godine, a umirovljen je 1958.god. u činu kontra-admirala. Bio je zastupnik u Saboru NR Hrvatske i na istaknutim funkcijama u SKJ.

 

Više...
 
Dubrovački izlet u prekogranično susjedstvo LIJEPI BUDVANSKI UTISCI PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 16 Ožujak 2017 11:06

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena Udruga antifašista Dubrovnik organizirala je krajem prošlog tjedna tradicionalni jednodnevni izlet, ovaj put u Budvu središnjem mjestu Budvanske rivijere u crnogorskom primorju. Izlet je organiziran i u okviru međunarodne i prekogranične suradnje sa susjednom državom u kojoj dubrovački antifašisti već gotovo desetljeće surađuju sa Savezom udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore. Ta je suradnja počela dubrovačkim sastankom, održanim u lipnju 2008. godine, predstavnika Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, među njima i predstavnici Udruge antifašista Dubrovnik s predstavnicima Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore, na kojem su osuđena ratna događanja i agresija na dubrovačko područje i Republiku Hrvatsku, a crnogorski antifašisti su izrazili žaljenje za stradale ljudske živote i prouzročene materijalne štete.. U godinama što su slijedile, dubrovački antifašisti su, s ciljem upoznavanja, uspostave i unapređivanja suradnje i dobrosusjedskih odnosa, posjetili Podgoricu, Žabljak, Danilovgrad, Bar, Tivat, Kotor i Hercegnovi, a sadržaj tih uglavnom jednodnevnih posjeta bio je upoznavanje prirodnih i kulturno povijesnih značajki pojedinog područja te susret i razmjena iskustava s antifašistima organiziranim u SUBNORA Crne Gore.

Više...
 
21. ožujka - MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV RASIZMA PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 16 Ožujak 2017 10:59

Ujedinjeni narodi proglasili su 23. ožujka kao Međunarodni dan borbe protiv rasizma u znak sjećanja na 21. ožujka 1960. godine, kada je policija ubila 69 prosvjednika protiv Zakona o aparthejdu o ispravama u Južnoj Africi.

 

Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 1 od 97