Iz medija
Dalekozor GLAS OPET IZLAZI! PDF Ispis E-mail
Petak, 29 Prosinac 2017 10:44

List će afirmirati osvjedočene antifašističke vrijednosti, njegovati moderan novinski izraz, blizak mladoj generaciji

Nedostatak financijskih sredstava bio je jedan od glavnih razloga što „Glas antifašista“ gotovo više od godinu dana nije izlazio. Zahvaljujući naporima čelnih ljudi SABA RH,  osigurani su minimalni novčani resursi za redovito izlaženje Glasa – sada kao mjesečnika, drugačijeg koncepta i formata, nažalost zbog štednje – trenutačno u opsegu od osam stranica.

Više...
 
75. obljetnica Prve pionirske partizanske čete PDF Ispis E-mail
Subota, 04 Studeni 2017 10:15

RATNICI OD PUŠKE MANJI

Legenda o prvoj oružanoj pionirskoj jedinici u Hrvatskoj ne počinje datumom njezina osnutka (7. studenoga 1942. godine) nego strašnim pokoljem koji je i desetogodišnjake natjerao da gledaju smrti u oči. Sve do oslobođenja mali su se ratnici svakodnevno tukli s ustašama, ali i s Talijanima i Nijemcima

Više...
 
Stabilnost u jugoistočnoj Europi PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 26 Listopad 2017 15:22

Donosimo intervju predsjednika SABA RH Franje Habulina za web portal Regnum (Ruska federacija)

Više...
 
PREDSJEDNIK TITO JE BIO PRVI DRŽAVNIK NEKE SOCIJALISTIČKE ZEMLJE KOJI JE POSJETIO VATIKAN PDF Ispis E-mail
Petak, 22 Rujan 2017 12:24

PAPA TITU – VAŠ POSJET NAS POČAŠĆUJE

Zvuci fanfara, u slavu i čast dolaska predsjednika Tita u Vatikan, oglasile su se točno u 10.00 sati 29.3.1971. godine, čim je Josip Broz došao u vatikansko dvorište Svetoga Damiza gdje je bila postrojena, njemu u čast, Švicarska garda. Vatikanske najviše počasti, vatikanske fanfare, zvuci trublji koje najavljuju samo one do kojih vam je stalo i slikovitost Švicarske garde trebala je pokazati predsjedniku Titu, ali i gradu i svijetu, urbi et orbi, svima i svakome, da Vatikan poštuje predsjednika Tita i da mu je stalo do međusobnog prijateljstva, te da iskreno primaju u posjet predsjednika jedne socijalističke zemlje i predvodnika Pokreta nesvrstanih zemalja, poštujući njegovu ulogu svjetskog mirotvorca, između u to vrijeme međusobno sukobljenih blokova komunističkog Istoka i kapitalističkog Zapada. Poštovanje Vatikana prema Titu izraženo je i činjenicom da je njegovu posjetu najavio vatikanski dnevni list  L“ Osservatore Romano preko naslovne stranice „Pozdrav predsjedniku Titu“.

Više...
 
OSVRT NA ZBORNIK RADOVA SVEĆENIK JULIJE BÜRGER (1885.-1944.) I NJEGOVO VRIJEME PDF Ispis E-mail
Subota, 02 Rujan 2017 17:16

Čitajući Zbornik radova Svećenik Julije Bürger (1885.-1944.) i njegovo vrijeme (2017.) ne mogu se oteti dojmu da su tekstovi ciljano smišljeni i odabrani kako bi povijest Drugog svjetskog rata na ovim prostorima naprosto revidirali. Pojedini dokumenti pomno su obrađeni i prezentirani kako bi pobjednici u tom svjetskom oružanom srazu bili prikazani kao zločinci, a gubitnici žrtve njihovih zločina. Presude tadašnjih sudova gotovo u potpunosti su odbačene, a sudski procesi tretirani kao politički smišljeni i montirani kako bi se sudilo uglavnom nevinim Hrvatima. Zanemarene su činjenice da se uglavnom radilo o osobama koje su se borile na strani poraženih snaga i pri tom učinile mnoga zlodjela, ili pak o osobama koje su aktivno surađivale s neprijateljima Narodnooslobodilačke vojske. Prikazani su dokumenti o presudi, ali ne i dokumenti o iskazima svjedoka na temelju kojih je donesena presuda iz kojih bi se moglo vidjeti za što je točno optužen ratni slatinski župnik. Korištena je terminologija političke opcije koja partizanske borce i njihove zapovjednike naziva „zločincima“, njihove sudove smatra gotovo isključivo „zločinačkim“. Svako oslobođenje gradova od okupatorskih postrojbi i ustaške vlasti autori uglavnom nazivaju okupacijom ili padom, a komunističkim zločinima i ubojstvima smatraju pogibije i onih koji su se u vojnim odorama s oružjem borili protiv jedinica Narodnooslobodilačke vojske. Osveta pobjednika nad poraženima snagama, koju moramo osuditi, proglašena je komunističkim zločinom.

Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 2 od 50