Iz medija
Antifašizam pred izazovima suvremenosti PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 19 Srpanj 2012 15:02

Antifašizam pred izazovima suvremenosti Zbornik radova nastao je u okviru istraživačkog projekta Od glorifikacije do odbacivanja: 70 godina od početka rata i antifašističkog ustanka u Jugoslaviji.

Istraživački projekt je tijekom 2011. godine realizirala Alternativna kulturna organizacija – AKO iz Novog Sada uz podršku beogradskog Foruma za slobodu odgoja Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe. Zbornik obuhvaća četiri cjeline: Suvremenici fašizma, Ideološki temelji revizionizma, Antifašizam kao žrtva povijesnog revizionizma i političkog relativizma te Kultura sjećanja. Tekstove u knjizi između ostalih potpisuju: Olivera Milosavljević, Todor Kuljić, Ranko Končar, Olga Manojlović Pintar Yvonne Robel i drugi.

Više...
 
Nacistički zločinac László Csatáry uhićen u Budimpešti PDF Ispis E-mail
Srijeda, 18 Srpanj 2012 11:21

Nije znao tko kuca na vrata pa ih je otvorio odjeven tek u košulju i gaće, što su novinari ovjekovječili Povećaj Nacistički zločinac László Csatáry uhićen u Budimpešti

Jedan od najtraženijih nacističkih zločinaca László Csatáry (97) uhićen je u Budimpešti, javljaju svjetski mediji. Uhićenje je stiglo tek nekoliko dana nakon što su britanski mediji objavili fotografiju nacista snimljenu u njegovu mađarskom skrovištu.

Nije znao tko kuca na vrata pa ih je otvorio odjeven tek u košulju i gaće, što su oni ovjekovječili.

Više...
 
Antifašistički aktivisti u Mađarskoj na ulicama: Opsjedaju kuću nacističkog ratnog zločinca Laszla Csataryja PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 15 Srpanj 2012 19:00

BUDIMPEŠTA - Antifašistički aktivisti u Mađarskoj održali su prosvjedni skup ispred kuće Laszla Csataryja, za kojega se sumnja da je nacistički ratni zločinac, odgovoran za organizaciju prijevoza više od 15.700 židova iz okupirane Čehoslovačke u koncentracijski logor Auschwitz.

Aktivisti Europske zajednice židovskih studenata lijepili su “ne nacizmu” i “nikad ne zaboravljamo” znakove na vrata Csatarayeve kuće u Budimpešti.

Prema direktoru bečkog Simon Wiesenthal centra Efraimu Zuroffu, centar je prošli tjedan predao nove dokazne materijale uredu državnog odvjetnika u Budimpešti, koji se tiču Csataryjeve uloge u transportu židova u drugom svjetskom ratu.

Više...
 
U slavu podignut, zbog sujete srušen PDF Ispis E-mail
Subota, 14 Srpanj 2012 14:58

Beograd bi svoj jubilej – sedam decenija od oslobađanja – mogao dočekati kao grad bez antifašističkog identiteta ili sa duboko skrivenim identitetom. Eksperiment je oproban sa imenima ulica, a nakon što je uspešno obavljen, red je da se pređe i na monumentalnija zdanja. Tako je, baš pred ovogodišnje obeležavanje nekadašnjeg Dana borca (4. jula), u Surčinu, predgrađu Beograda, uklonjen čitav spomenik borcima iz Srema u Narodnooslobodilačkom ratu. Nakon 55 godina ponosnog držanja na platou ispred zgrade opštine, spomenik je premešten u Bojčinsku šumu gde će, kako to lepo piše na sajtu opštine, biti revitaliziran, dok će se na staroj lokaciji “širiti kulturni i turistički sadržaji”.

Spomenik i jeste “revitaliziran” i na Dan borca se u šumi pored njega jeo pasulj, podsećalo se na dane početka pobune protiv nacizma, ali nije sve to baš prošlo bez negodovanja. A negodovali su uglavnom oni najstariji, ali i podmladak raznih partija proizašlih iz Saveza komunista.

Više...
 
Ubijanje "nepoćudnih knjiga" PDF Ispis E-mail
Petak, 13 Srpanj 2012 18:55

Uništavanje knjiga tokom 90-ih proteklo je u potpunoj šutnji, uz odobravanje politike i brojnih intelektualaca, a najveća ironija svakog knjigocida i jest u tome da će na koncu svaki završiti u knjizi, rečeno je na promociji knjige "Knjigocid - uništavanje knjiga u Hrvatskoj tijekom 90-ih", autora Ante Lešaje, penzioniranog sveučilišnog profesora ekonomije. On je 20-ak godina istraživao uništavanje knjiga pisanih na ćirilici i djela srpskih autora po Hrvatskoj, ali i onih koja su se bavila antifašizmom i radničkim samoupravljanjem.

- Ante Lešaja je istraživao kako su se od 1992. sistematski uništavale knjige koje su se jezički, pismom, nacionalno, ideološki ili na neki drugi način razlikovale od stanja duha 90-ih godina u Hrvatskoj, rekao je predsjednik SNV Milorad Pupovac, ističući da je Lešaja svoje prve tekstove na tu temu objavio u splitskom "Feral Tribuneu", ali i u časopisu Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta".

Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 10 od 50