Iz medija
Savica Bolić, bolničarka vojno-partizanske bolnice Gudnoga: Spasili nas bukova šuma i zajedništvo PDF Ispis E-mail
Subota, 30 Lipanj 2012 13:27
U bolnici Gudnoga liječeno je više od 2.500 boraca iz cijele Slavonije. Djelovala je tokom čitavog rata, a neprijatelj je nije uspio pronaći i uništiti jer su je čuvali stoljetna bukova šuma i zajedništvo srpskog i hrvatskog naroda
 
Osamdesetčetverogodišnja Savica Bolić i njezin suprug Dragić Bolić iz Gornjih Meljanja Dan antifašističke borbe obilježili su prisjećanjem na teške, ali ponosne dane Drugog svjetskog rata na Papuku. Baka Savica je posljednja živa bolničarka vojno-partizanske bolnice Gudnoga, izgrađene 1942. na nadmorskoj visini od 750 metara, u kojoj je liječeno više od 2.500 boraca iz cijele Slavonije.
Više...
 
Smrt fašizmu, Jugoslaviji i komunizmu PDF Ispis E-mail
Srijeda, 27 Lipanj 2012 15:27
Državni vrh u Brezovici obilježio je Dan antifašističke borbe lupetajući gluposti. Nova se vlast hrvatske jugoslavenske i komunističke prošlosti odriče pokušavajući iz tog konteksta istovremeno ukrasti njegove najvrednije tekovine, što je vodi do povijesnog falsifikata pokazanog u Brezovici.
 
Držeći govor prilikom obilježavanja Dana antifašističke borbe 22. lipnja u Brezovici, premijer Zoran Milanović nalupetao je popriličnu količinu gluposti, a posebno kada je rekao kako, za razliku od Hrvatske, nijedna druga država na svom području nije imala organiziran ozbiljan vojni pokret od 1941. do 1945. bez državne vlasti. "To u Evropi nitko nije imao, i po tome je Hrvatska drugačija i posebna", ustvrdio je ponosno hrvatski premijer, iako je potpuno isti pokret vojnog otpora, štoviše pod istim vodstvom, djelovao i na teritoriju drugih država bivše Jugoslavije.
Više...
 
Prvi ustaški logor kao dio politike istrebljenja PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 25 Lipanj 2012 21:53
Kod Šaranove Jame na Velebitu na Dan sjećanja na Jadovno, 24. juna, održani su parastos i komemoracija za više od 40.000 žrtava nekadašnjeg ustaškog logora smrti Jadovno kod Gospića, ubijanih u proljeće i ljeto 1941., sa koje je poručeno da se žrtve ne smiju zaboraviti, niti negirati, ali niti na mračno mjesto Jadovnog u historiji zločina na ovim prostorima.
 
- Zločini u Jadovnom matica su svih kasnijih zločina druge polovine 20. vijeka u Hrvatskoj i BiH, rekao je predsjednik Srpskog narodnog vijeća i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema Milorad Pupovac, ističući da mjesta kao Jadovno pokazuju da je jedina funkcija režima Nezavisne Države Hrvatske bila istrebljenje Srba, Židova, Roma i svih ostalih koji su ocijenjeni kao neprijatelji režima.
Više...
 
Od Obraza do Lica PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 24 Lipanj 2012 13:10
Tri godine nakon što je podnesen zahtjev, Ustavni sud Srbije donio je odluku o zabrani rada Udruženja građana Otačastveni pokret “Obraz” zbog djelovanja usmjerenog na kršenje zajamčenih ljudskih i manjinskih prava i izazivanja nacionalne i vjerske mržnje. U odluci suda se kaže da potreba društva za zabranom proističe iz toga što se “Obraz” svojim proklamiranim načelima, djelovanjem i podržavanjem nasilja zalaže za model društva zasnovanog na diskriminaciji odgovarajućih etničkih, vjerskih, seksualnih i drugih skupina, upotrebom govora mržnje, uznemiravanja i ponižavajućeg postupanja, te zato što je suglasan s nasiljem kao sredstvom za postizanje ciljeva. “Sabornost”, jedan narod, jedna crkva, “domaćinski” princip života, plakati sa slavljenjem Ratka Mladića, prijetnje svima koji drukčije misle, fizičko nasilje, neredi – sve se to može pripisati upravo zabranjenom “Obrazu”, protiv čijih su pripadnika već podnesene brojne prekršajne i kaznene prijave.
Više...
 
Dan antifašističke borbe PDF Ispis E-mail
Petak, 22 Lipanj 2012 21:48
U šumi Brezovici pokraj Siska svečano se obilježava Dan antifašističke borbe i 67. obljetnica pobjede nad fašizmom. Središnja svečanost počela je kod spomenika Prvom partizanskom odredu, gdje su predstavnici hrvatskoga državnog vrha, predsjednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović te potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko položili vijence i zapalili svijeće. u U ime Oružanih snaga Republike Hrvatske vijenac je položio zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Slavko Barić.
Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 10 od 49