Iz medija
Memoari ispunjeni dinamitom istine PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 23 Srpanj 2012 16:44

U Beogradu je upravo objavljeni „Memoari jugoslavenskog revolucionera – Dalmacija 1905–1943” Vicka Krstulovića, legendarnog dalmatinskog proletera i komuniste, partizana i narodnog heroja, političara i državnika, koji je sećanja počeo da kazuje davne 1973. godine.

Četiri decenije kasnije, bezmalo četvrt veka od završetka knjige i Vickove smrti (1905–1988), konačno počinje javni život ova uzbudljiva, istinita, u istoriografskom smislu izuzetno značajna memoarska trilogija.

Dok je knjiga nastajala, moćne tajne službe utrošile su mnogo energije, vremena i sredstava da budu u toku i da onemoguće njeno objavljivanje. Prisluškivanje i praćenje, dostavljanje magnetofonskih traka i kopija tekstova Vickovih sećanja Vladimiru Bakariću i Ivanu Krajačiću Stevi, koji su o svemu obaveštavali Josipa Broza Tita, petnaestak godina su bili nevidljiva strana „rada” na ovim memoarima.

Više...
 
Obilježena 71. obljetnica proboja logoraša iz ustaškog logora u Kerestincu PDF Ispis E-mail
Petak, 20 Srpanj 2012 12:26

Komemorativnim skupom udruge Saveza antifašističkih boraca Hrvatske obilježile su u subotu 14. srpnja 71. obljetnicu proboja logoraša iz ustaškog logora u Kerestincu. Sredinom svibnja 1941. godine ustaše su dvorac bivšeg bana Mihaljevića pretvorile u jedan od 35 zloglasnih ustaških logora u kojima su ubijani Srbi, Židovi i komunisti.

U Kerestincu je bilo smješteno 111 osoba, a nakon što su 9. srpnja 1941. godine u Zagrebu strijeljani Božidar Adžija, Otokar Keršovani i Ognjen Prica, ostali zatvorenici u noći s 13. na 14. srpnja odlučuju se na proboj iz logora. Većina ih je prilikom proboja ubijena ili uhićena te kasnije strijeljana. Samo se 13 logoraša uspjelo spasiti.

Više...
 
Antifašizam pred izazovima suvremenosti PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 19 Srpanj 2012 15:02

Antifašizam pred izazovima suvremenosti Zbornik radova nastao je u okviru istraživačkog projekta Od glorifikacije do odbacivanja: 70 godina od početka rata i antifašističkog ustanka u Jugoslaviji.

Istraživački projekt je tijekom 2011. godine realizirala Alternativna kulturna organizacija – AKO iz Novog Sada uz podršku beogradskog Foruma za slobodu odgoja Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe. Zbornik obuhvaća četiri cjeline: Suvremenici fašizma, Ideološki temelji revizionizma, Antifašizam kao žrtva povijesnog revizionizma i političkog relativizma te Kultura sjećanja. Tekstove u knjizi između ostalih potpisuju: Olivera Milosavljević, Todor Kuljić, Ranko Končar, Olga Manojlović Pintar Yvonne Robel i drugi.

Više...
 
Nacistički zločinac László Csatáry uhićen u Budimpešti PDF Ispis E-mail
Srijeda, 18 Srpanj 2012 11:21

Nije znao tko kuca na vrata pa ih je otvorio odjeven tek u košulju i gaće, što su novinari ovjekovječili Povećaj Nacistički zločinac László Csatáry uhićen u Budimpešti

Jedan od najtraženijih nacističkih zločinaca László Csatáry (97) uhićen je u Budimpešti, javljaju svjetski mediji. Uhićenje je stiglo tek nekoliko dana nakon što su britanski mediji objavili fotografiju nacista snimljenu u njegovu mađarskom skrovištu.

Nije znao tko kuca na vrata pa ih je otvorio odjeven tek u košulju i gaće, što su oni ovjekovječili.

Više...
 
Antifašistički aktivisti u Mađarskoj na ulicama: Opsjedaju kuću nacističkog ratnog zločinca Laszla Csataryja PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 15 Srpanj 2012 19:00

BUDIMPEŠTA - Antifašistički aktivisti u Mađarskoj održali su prosvjedni skup ispred kuće Laszla Csataryja, za kojega se sumnja da je nacistički ratni zločinac, odgovoran za organizaciju prijevoza više od 15.700 židova iz okupirane Čehoslovačke u koncentracijski logor Auschwitz.

Aktivisti Europske zajednice židovskih studenata lijepili su “ne nacizmu” i “nikad ne zaboravljamo” znakove na vrata Csatarayeve kuće u Budimpešti.

Prema direktoru bečkog Simon Wiesenthal centra Efraimu Zuroffu, centar je prošli tjedan predao nove dokazne materijale uredu državnog odvjetnika u Budimpešti, koji se tiču Csataryjeve uloge u transportu židova u drugom svjetskom ratu.

Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 8 od 49