Iz medija
Siščani odgovaraju biskupu Košiću: I Sveti Kvirin bi 1941. godine bio partizan, član našeg partizanskog odreda! PDF Ispis E-mail
Subota, 15 Rujan 2012 14:07

Riječi s oltara sisačkog biskupa Vlade Košića o sadržaju i koncepciji sisačke povijesno-turističke manifestacije Keltska noć, tema su dana u Sisku. Građani se pitaju - tko je biskup Košić da Siščanima brani upotrebu imena Svetog Kvirina, zaštitnika grada Siska, sveca s kojim se Sisak poistovjećuje i otkud mu pravo da javno osuđuje hrabre Siščane prve hrvatske partizane.

Da podsjetimo, biskup Košić je na misi u Zrinu istaknuo da je ostao zaprepašten i ljut, kada je vidio da se na istoj priredbi, Keltskoj noći, jednako slave Sveti Kvirin, sisački biskup i mučenik i zaštitnik toga grada, te partizani, zločinci koji su rušili crkve i ubijali živu crkvu. Biskup je stoga rekao da zabranjuje ubuduće bilo kakvu upotrebu imena i lika Svetog Kvirina zajedno sa zločincima partizanima. Rekao je da kao katolički biskup imam na to pravo, te da traži da svi koji u bilo kakvim svjetovnim sadržajima žele koristiti lik i djelo Svetog Kvirina i drugih katoličkih svetaca, moraju dobiti dopuštenje od Biskupije.

Više...
 
Boris Dežulović: Za državni proračun spremni! PDF Ispis E-mail
Utorak, 11 Rujan 2012 11:54

Ej umorna zemljo mila/ima li još tko umrijeti za te?“, pita se Marko Perković zvani Thompson u svojoj slavnoj domoljubavnoj uspješnici „Kletva kralja Zvonimira“. „Ljutu travu na ljutu ranu, dat ću i ja život za nju“, za dom spremno odgovara naš popularni pjevač u drugoj jednoj svojoj, ljupkoj i istoimenoj pjesmi, „Ljutu travu na ljutu ranu“.

Marko Perković rečeni Thompson, razvidno je iz ovih stihova, ali i desetina ostalih iz njegova patriotskog ciklusa, neobično voli svoju Domovinu. Najveća je to ljubav za koju ste ikad čuli. Toliko on zapravo voli svoju „umornu zemlju milu“ da bi za nju dao sve, pa i svoj mali, skromni život. Baš tako i kaže u trećoj jednoj svojoj krasnoj pjesmi, „Duh ratnika“: „Sve bih dao da je vidim/ponosnu i lijepu k’o u snovima/sve bih dao da je vidim/i opet bih spreman stao, svoj bih život za nju dao!“

Više...
 
Heroj Filipović ima počasno mjesto u UN-u, a ‘izbrisan’ je kod kuće PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 27 Kolovoz 2012 19:49

U dobrodošloj poplavi ljetnih filmskih festivala u našoj zemlji, od Motovuna do Vukovara, jedan od zanimljivijih celuloidnih happeninga ovih se dana (20.-25. kolovoza) održava u dalmatinskom gradiću Opuzenu. Ovaj međunarodni filmski festival, koji ove godine u Opuzenu doživljava svoje drugo izdanje, zanimljiv je ne samo po tome što će u šest dana na dvije otvorene i jednoj zatvorenoj pozornici biti prikazano oko 70 filmova hrvatskih i europskih autora (festival je otvoren filmom Igora Mirkovića “Noćni brodovi”), nego i po izboru statue koja će se pobjednicima dodjeljivati kao nagrada.

Više...
 
Branitelji traže kaznu za simbol četništva na mjestu petokrake PDF Ispis E-mail
Petak, 17 Kolovoz 2012 13:07

Nepoznata osoba umjesto uništene zvijezde petokrake na spomenik poginulim antifašističkim borcima u selu Vukoševcu nedaleko od Sunje stavila je križ s četiri ćirilična slova S. Na to su upozorile udruge branitelja s područja Sunje i Sisačko-moslavačke županije. Neugodnu promjenu na spomeniku uočili su branitelji vraćajući se prošli tjedan s komemoracije snimatelju HTV-a u Hrvatskoj Kostajnici Gordanu Ledereru.

– Predali smo policijskoj postaji u Sunji kaznenu prijavu zbog uništavanja spomenika iz 2. svjetskog rata – rekao nam je pukovnik u mirovini Ivica Pandža Orkan. Branitelji su uputili i otvoreno pismo predsjedniku Srpskog narodnog vijeća i potpredsjedniku SDSS-a Miloradu Pupovcu, Savezu antifašističkih boraca i antifašista RH, predsjedniku Ivi Josipoviću i premijeru Zoranu Milanoviću. Obavijestili su i Srpsku pravoslavnu crkvu u Zagrebu.

Više...
 
Međimurski Romi obilježili dan sjećanja na romske žrtve holokausta PDF Ispis E-mail
Petak, 10 Kolovoz 2012 15:54

Na romskom groblju Uštica u Jasenovcu obilježen je Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta. Među brojnim uzvanicima, na obilježavanje je otišlo i 50 Roma iz Međimurske županije.

Ovaj se dan obilježava kao sjećanje na 2. kolovoza 1944. godine kad je 2897 Roma ubijeno u koncentracijskom logoru Auschwicz.

Prema procjenama od 1939. do 1945. godine poginulo je oko pola milijuna Roma, no točan broj nikad neće biti utvrđen.

Predstavnici vjerskih zajednica predvodili su molitve za žrtve, a nakon toga su na 21 masovnu grobnicu na romskom groblju Uštica položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 7 od 50