Novosti
71. GODIŠNJICA FORMIRANJA TALIJANSKOG BATALJUNA "PINO BUDICIN" PDF Print E-mail

Kiša, hladnoća i bura nije omela da se brojni antifašisti i borci Drugog svjetskog rata iz svih krajeva Istre, Rijeke i Trsta okupe u subotu 04. travnja 2015. na rovinjštini, stanciji Bembo nedaleko od Bala, kako bi se poklonili s pijetetom talijanskim partizanima postrojenim u Bataljunu ¨Pino Budićin¨.¨Borili se zajedno u sastavu Istarske brigade ¨Vladimir Gortan¨

Read more...
 
Intervju/Jela Godlar-Brešan, književnica: Dugo putovanje “zadnjeg pisma”… PDF Print E-mail

Jela Godlar-Brešan zanimljiva je pojava u hrvatskoj književnosti. Njezina je proza duboko emotivna intimna retrospekcija odnosa u obitelji obilježenih tragičnim stradanjem oca kao žrtve ustaškog režima te samosvjesne majke koja se lomila između obaveze prema svojoj djeci i društvenog angažmana. Koliko emotivna, njezina su djela i iznimno dokumentaristička. Svjedočanstvo vremena, poučan zapis o jednom povijesnom razdoblju, koje se nastoji sagledati realno i kritički. Jela Godlar ne podilazi ni publici ni društvenom trenutku. Nije ni čudo da za njezine knjige nikad nije bilo pravo vrijeme, ni u socijalističkoj Jugoslaviji, ni u neovisnoj Hrvatskoj. Neki su je etiketirali kao antifašističkog autora, a neki potiho opažali kako je riječ o nepravedno prešućivanom piscu.

Read more...
 
Poziv na izložbu REakcija PDF Print E-mail

Poštovani, pozivamo vas na otvaranje izložbe REakcija koja će se održati u klubu Kocka (ulica Slobode 28) 9. travnja u 20.00.

Read more...
 
71. OBLJETNICA NAJMASOVNIJEG I NAJSVIREPIJEG POKOLJA NJEMAČKIH I KVISLINŠKIH VOJNIKA NAD CIVILNIM STANOVNIŠTVOM PODRUČJA PL. MOSOR I PODKAMEŠNICE OD 26-30. OŽUJKA 1944.g. PDF Print E-mail

U spomen na žrtve fašističkog terora na lokalitetu Donji Dolac (Mosor, 26.03) i Podima (Podkamešje, 29.03.), održane su centralne komemoracije, na kojima su Udruga antifašista grada Omiša, Udruga ABA Cetinske krajine i Zajednica udruga ABA SDŽ održali prigodne riječi, položili vijence i zapalili svijeće.

Read more...
 
Dubrovnik: Pridružujemo se odluci SABA RH da ne prihvati pokroviteljstvo Predsjednice PDF Print E-mail

Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Dubrovačko-neretvanske županije daje bezrezervnu podršku Priopćenju za javnost Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske od 20. ožujka 2015. godine u kojem je izražen protest zbog odluke Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da iz svog ureda na Pantovčaku ukloni bistu Josipa Broza Tita.

Pridružujemo se odluci SABA RH da ne prihvati pokroviteljstvo Predsjednice Republike u obilježavanju sedamdesete obljetnice pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, zbog njezinog odnosa prema Josipu Brozu Titu i antifašizmu.

Read more...
 
<< Start < Prev 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 Next > End >>

Page 133 of 150