Novosti
Između tragedije i Arkadije. U ZNAKU LEGENDI I NARODNIH PRIČA S PAPUKA PDF Print E-mail

Papuk je planina arkadijskih ugođaja, prožimanja različitih aspekata, životni prostor rimokatolika i pravoslavnih vjernika, Hrvata, Srba i drugih. Tijekom prošlosti njihovi odnosi bili su složeni u rasponu od aktivnog suživota do sukoba.

Read more...
 
U kritičnim trenucima Pukovnik s violinom ipak je donosio ispravne odluke PDF Print E-mail

Dana 12. listopada pročitao sam u Magazinu Glasa Slavonije tekst iz vrijednog pera uvaženog prof. dr. sc. Zlatka Kramarića pod naslovom „Malo nije uvijek lijepo: Violina gudi, a ponekad i zasmrdi“. Riječ je o njegovu osvrtu na moju knjigu „Pukovnik s violinom. Svijet Miodraga Bjelića (1920. – 2017.)“.

Read more...
 
VLAK SJEĆANJA NA AUSCHWITZ 2020 (predprijave) PDF Print E-mail

UABA Grada Opatije već šestu uzastopnu godinu sudjelovat će u međunarodnom projektu Vlak sjećanja na Auschwitz. Organizatori projekta su talijanske udruge civilnog društva iz Lombardije. U charter vlaku ima 700 mjesta od kojih manji broj ustupaju francuskoj udruzi iz Liona i hrvatskoj udruzi iz Opatije. Projekt je namijenjen mladima, prvenstveno školarcima i studentima. Tijekom puta organizirani su predavanja, kružoci, okrugli stolovi i susreti sa žrtvama. Kreće se uvijek u četvrtak, tako da je u nedjelju u Krakowu plenarna evaluacija utisaka.

Read more...
 
Uz 76. godišnjicu Drugog zasjedanja ZAVNOH-a u Plaškom 12. do 15.10.1943.: SVEĆENIK A PARTIZAN SVETOZAR RITTIG PDF Print E-mail

Ako želite misu za onog partizana, kojeg ni mi ni župljani ne volimo, ne trebate niti tražiti župnika“, objasnila je časna sestra novinaru Slavku Mirkoviću iz Slavonskog Broda koji je, kako sam navodi, u povodu 50-te godišnjice smrti njegova sugrađanina dr.Svetozara Rittiga (1873.-1961.), želio da se ta značajna obljetnica obilježi misom u crkvi sv.Marka, crkvi i župi u kojoj je 24 godine, od 1917.godine do 1941. godine župnik bio upravo Svetozar Rittig.

Read more...
 
Jubilej: VELIKI DOPRINOS HRVATSKE OSLOBOĐENJU BEOGRADA PDF Print E-mail

Foto: Nikola Demonja, komandir i Vlado Mulak, politički komesar banijske partizanske čete (fototeka - znaci.net)

Prije 75 godina u oslobođenju Beograda iz NOV Hrvatske sudjelovalo je u sastavu 6. ličke, 28. slavonske divizije i 13. brigade „Rade Končar“ 16.000 boraca i starješina. One su došle iz Like, sa Žumberka i iz Slavonije i preko srednje i istočne Bosne sudjelovale u oslobođenju Beograda.

Read more...
 
<< Start < Prev 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Next > End >>

Page 13 of 156