Novosti
Srami li se Hrvatska svog antifašizma? PDF Print E-mail

Otvoreno pismo Udruge antifašističkih boraca i antifašista Garešnica

Tekst pisma,koji donosimo u nastavku, upućeno je Ministarstv hrvastkih branitelja, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, Gradu Garešnici, Koordinaciju braniteljskih udruga Garešnica, Bjelovarskom listu i Krugovalu Garešnica.

opširnije...
 
BLESAVI HRVATSKI DESNIČARI PDF Print E-mail

Ustani bane Hrvatska te zove, zove,

Ustani bane Jelačiću“.

Stihovi su ovo pjesme koja se pjevala i čula uvijek kada je narodu bilo teško, sazivajući „uskrsnuće“ bana Jelačića (1801-1859), hrvatskog narodnog junaka. Hrvati i Mađari, dva bliska susjedna naroda, dijelila su sudbinu u više stoljeća zajedničkog života, ponekad međusobno i ratujući, ali isto tako su znali zajedno i udruženi boriti se protiv drugih. No u Austro-ugarskoj kao zajedničkoj državi, Mađari su uvijek bili iznad, a k tome Hrvatska kakvu poznajemo bila je podijeljena, Dalmacija je data na upravu Beču, a Hrvatska i Slavonija su bile pod upravom Budima i Pešte. Tako je s njima podijeljenima bilo lakše vladati, ali je istovremeno ta podijeljenost postavila ujedinjenje Hrvatske, Slavonije i Dalmacije kao osnov nacionalnog programa, a što će se oživotvoriti tek stvaranjem Jugoslavije. Koliko kod to bilo teško ćuti današnjim hrvatskim nacionalistima, upravo zahvaljujući pojavi i postojanju Jugoslavije ostvareno je hrvatsko narodno ujedinjenje. Bez Jugoslavije ujedinjenje Hrvatske, Slavonije i Dalmacije bilo bi i ostalo samo pusta neostvarena želja

opširnije...
 
U Kumrovcu obilježen Dan radosti – mladosti PDF Print E-mail

POLAGANJEM vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomenika Josipa Broza Tita u Kumrovcu delegacije Krapinsko-zagorske županije, Općine Kumrovec i Udruge Josip Broz Tito obilježile su u subotu Dan mladosti - radosti.

opširnije...
 
Review: one year after the European elections PDF Print E-mail

One year ago, the European Parliament was newly elected. For this, the anti-fascist forces all over Europe got involved in this political discussion with great commitment - not to vote for a certain party, but to make their demands clear. Because "the victory of the right-wing forces in the next European elections could destroy the unifying European project by condemning the continent to economic and social decline, to the gradual abolition of rights, to the deterioration of representative and participatory democracy". (Call of the FIR)

opširnije...
 
NESLAVNI KRAJ PREDSJEDANJA EU PDF Print E-mail

Bez obzira na to što će se dogoditi do kraja hrvatskog predsjedanja Evropskom unijom, ono će ostati ne samo zapamćeno, nego i označeno – kao žigom sramote – izjavom premijera na sjednici vlade, u četvrtak, 14. svibnja. Toga je dana, naime, predsjednik hrvatske vlade kao na pladnju ponudio krunski argument bilo onima koji priželjkuju da se Hrvatska totalno diskvalificira kao “punokrvna” članica Evropske unije, bilo onima koji se toga boje.

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 8 of 180