Novosti
UGLEDNI KATOLIČKI SVEĆENIK KOJEGA CRKVA U HRVATA DANAS PREŠUĆUJE PDF Print E-mail

'On im smeta baš kao što je smetao i Stepincu, svom antipodu - bio je partizan'

Dr. sc. Margareta Matijević, povjesničarka, autorica knjige 'Između partizana i pristojnosti - Život i doba Svetozara Rittiga (1873. – 1961.)', analizira zašto Crkvi u Hrvata i crkvenoj historiografiji dan-danas smeta bilo kakav spomen na poznatoga i uglednoga svećenika, crkvenog povjesničara i do 1941. župnika župe sv. Marka u Zagrebu koji je otišao u partizane i bio vijećnik ZAVNOH-a, a nakon rata postao ministar u vladi Narodne Republike Hrvatske

opširnije...
 
POKUŠAJ SVETOZARA RITTIGA DA SVOJE STADO I SEBE NAUČI VJEŠTINI STIDA PDF Print E-mail

Knjiga Margarete Matijević o Rittigu višestruki je izuzetak u domaćoj historiografskoj publicistici: u stilsko-književnom, istraživačkom, emocionalnom i moralnom pogledu

opširnije...
 
NA OVOJ FOTOGRAFIJI JE NACISTIČKI VOJNIK, A NE HRVATSKI PARTIZAN PDF Print E-mail

Društvenim se mrežama povodom međunarodnog Dana pobjede (nad fašizmom), koji se obilježava 9. svibnja, širila fotografija vojnika s puškom uperenom u majku koja okrenuta leđima vojniku u naručju drži dijete. Uz fotografiju stoji opis: „Ovako su partizani oslobađali Hrvate,,.. života / Ovo su monstrumi koji vladaju i danas“ [sic].

opširnije...
 
JESU LI PARTIZANI BILI HRVATSKI DOMOLJUBI? PDF Print E-mail

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) okuplja hrvatske partizanske veterane i građane antifašističke orijentacije bez obzira na dob, spol, rasu, vjeru, naciju i političke stavove. U programskim spisima stoji da je to vanstranačka, nevladina, domoljubna, višenacionalna i demokratska udruga građanki i građana koja djeluje u skladu s Ustavom i zakonima Republike Hrvatske.

opširnije...
 
OBILJEŽEN DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE PDF Print E-mail

U Hrvatskoj je 22. lipnja obilježen Dan antifašističke borbe. U šumi Brezovici kod Spomenika prvom partizanskom odredu održana je svečanost. Na taj dan 1941. godine, na tom je mjestu osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 3 of 180