Novosti
Dvije Hrvatske: samosvjesna i zaboravna PDF Print E-mail

Tek šezdesetak kilometara razdvaja dva spomenika koji simboliziraju dvije svjetlosnim godinama udaljene Hrvatske: u Varaždinu je predstavljen stup od cigala iz ustaškog logora Jasenovac; u Zagrebu, usred grada, kod Glavnog kolodvora, niče brončani zid, spomenik „žrtvama Holokausta“, za koje se, po svoj prilici, neće znati tko ih je usmrtio. Dvije su to Hrvatske: prva, svjesna zločinačke prošlosti svojih predaka i samosvjesna u odluci da sjećanjem spriječi buduće zločine; i ona druga, koja pamti – kako bi zaboravila.

opširnije...
 
Ususret godišnjici oslobađanja Dalmacije PDF Print E-mail

Dana 4. prosinca, navršava se 76 godina od završetka veličanstvene ofenzive Narodno-oslobodilačke vojske u kojoj je oslobođena Dalmacija. Lijepa je to, a ujedno i obvezujuća godišnjica za nas antifašiste da se sjetimo tog vrlo bitnog dana u bogatoj povijesti Dalmacije i da odamo dužno poštovanje svima koji su u toj akciji sudjelovali, posebice onima koji su u ideale slobode ugradili svoje živote. Toga dana, nakon tromjesečni krvavih obračuna s fašističkim zavojevačima na moru i kopnu, na sivom i golom kamenu, na plodnim dolovima, u selima i gradovima, ostvarila se vjekovna želja Dalmatinaca za slobodom.

opširnije...
 
Beli Manastir PDF Print E-mail

OBLJETNICA BATINSKE BITKE

U sklopu 76. obljetnice Batinske bitke pred Spomen obilježjem palim borcima Crvene armije na belomanastirskom Trgu slobode položeni vijenci i iskazana počat minutom šutnje poginulim vojnicima Crvene armije te evocirana sjećanja na jednu od najtežih bitaka Drugog svjetskog rata

opširnije...
 
Uz 29. novembar, Dan Republike PDF Print E-mail

Malo podsjećanje na velike dane

Žalošću za prošlošću ne gradi se budućnost. Kome su onda potrebni i kako mogu biti važniji Stepinac i Draža od Lole Ribara, Boška Buhe, Nikole Demonje? U čemu je to veća zasluga Tuđmana i Miloševića od one Kardelja, Pozderca, Bakarića, Popovića? Retoričke gluposti, znam, stotinu puta detaljno pojašnjavane, uvijek uz mogućnost da svatko prihvati ono što njegovom svjetonazoru najviše odgovara. Prosto se nema što novo i nepoznato reći o prošlosti, a današnjost svaki pojedinac gradi, u svojoj fikciji, onako kako bi želio da bude, dok mu stvarno danas sastavlja i prisilno nudi netko drugi, a nije poznato tko će mu rušiti budućnost. Možda i taj čin posveti sâm sebi, jer je izgubljen, stisnut u sebe, viri kroz rupice, boji se čovjeka lijevo i desno od sebe.

opširnije...
 
76. godišnjica Batinske bitke i oslobođenja Baranje PDF Print E-mail

Povodom obilježavanja 76. godišnjice Batinske bitke i oslobođenja Baranje organizirano je polaganje vijenaca i cvijeća na spomenike i spomen obilježja u Bolmanu, Šećerani i BranjinomVrhu, što su učinile lokalne udruge i organizacije, dok je veći broj izaslanstava to napravio na spomeniku Crvenoj armiji na Trgu slobode u Belom Manastiru, belomanastirskom Partizanskom groblju, te na spomeniku Pobjede u Batini.

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 1 of 199