Novosti
Prekogranična kulturna suradnja ZLATNICI IZ NARODNOGA JEZIKA PDF Ispis E-mail

U okviru međunarodne, prekogranične suradnje i daljnjeg unapređenja prijateljskih odnosa dubrovačkih antifašista sa Savezom udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore,  u susret državnom prazniku Danu antifašističke borbe, Udruga antifašista Dubrovnik ostvarila je u ponedjeljak, 19. lipnja zanimljiv program književnu večer “U dobrom društvu“. Domaćin večeri bio je dubrovački novinar, publicist i književnik te potpredsjednik Udruge antifašista Dubrovnik Mato Jerinić, a njegov gost, također novinar, publicist i književnik te generalni sekretar SABNORA Crne Gore Dragan Mitov Đurović. Kako su glavni akteri ove posebne i vrlo zanimljive večeri svojim opredjeljenjem ukorijenjeni u antifašizam, novinarstvo  književnost, makar je to bio njihov prvi susret, razgovarali su tečno i bez otezanja, kao stari znanci. U prvom dijelu o položaju, odnosu i perspektivama antifašizma pa o stanju i perspektivi društvenih i političkih odnosa i iskustvima u Crnoj Gori i Hrvatskoj. I makar je u odnosu prema antifašizmu  stanje u Crnoj Gori općenito povoljnije nego u Hrvatskoj, u obje zemlje na djelu je liberalni kapitalizam i profit pod svaku cijenu u društvu sve obespravljenijih i siromašnijih radnika, medija koji pišu što im gazde nalože i mladih koji sve češće i sve više odlaze.

Više...
 
74 obljetnica Bitke na Sutjesci OVO SE NE SMIJE ZABORAVITI! PDF Ispis E-mail

Makar je bilo oblačno i prijetila je kiša, ali je par puta tek zarosilo, u subotu 17. lipnja, u Dolini heroja na Tjentištu, u organizaciji SABNOR-a Bosne i Hercegovine, skromno i dostojanstveno obilježena je 74. obljetnica Bitke na Sutjesci, jedne od najznačajnijih u NOB-i i Drugom svjetskom ratu. Obilježavanje godišnjice Bitke na Sutjesci proteklo je u znaku zastava država nastalih raspadom Jugoslavije, ali i onih bivše države, a učesnici su nosili Titove slike, partizanske kape i uniforme. Okupilo se nekoliko tisuća antifašista, poštovatelja sjećanja na epopeju Sutjeske iz BiH, Slovenije, Crne Gore i Hrvatske, koju su predstavljali uglavnom dalmatinski antifašisti iz Splita, Trogira, Makarske, među kojima i po tridesetak iz Ploča i Dubrovnika. Brojni vijenci i buketi cvijeća položeni su na središnju spomen-kosturnicu. Vijenac SABA Republike Hrvatske položio je potpredsjednik Branko Grošeta, Udruge antifašističkih boraca i antifašista Ploča Ivo Karamatić – mlađi, a Udruge antifašista Dubrovnik Petra Ivanišević.

Više...
 
OBILJEŽENA 75.OBLJETNICA FORMIRANJA ZAGORSKOG PARTIZANSKOG ODREDA PDF Ispis E-mail

Prekrasnog sunčanog dana u subotu 10.lipnja na Špiranec brijegu iznad slobodarske radničke Bedekovčine svečano je obilježena 75.obljetnica formiranja Prve čete Zagorslkog partizanskog odreda u organizaciji Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Krapinsko-zagorske županije i UABA Bedekovčina i Zabok.

Bila je to  izuzetna svečanost na vrhu brijega, među   suncem okupanim  zagorskim vinogradima  i kletima,  podno velebnog spomenika  podignutog 1976. od naroda općine Zabok za vječni spomen na hrabre partizane Hrvatskog Zagorja i devet narodnih heroja Jugoslavije, od kojih su dvojica iz Poznanovca - Slavko i Marko Mrkoci.

Više...
 
Na zakletvu srpskom kralju Josip Broz i Alojzije Stepinac odgovaraju potpuno suprotno PDF Ispis E-mail

DOK  STEPINAC SRPSKOG KRALJA LJUBI, JOSIP BROZ GA RUŠI

Kada je Alojzije Stepinac obukavši uniformu srpske vojske na Solunskom frontu kao dobrovoljac, izgovorio riječi zakletve pravoslavnom kralju Srbije: „ ..... zaklinjem se bogom svemogućim, da ću vrhovnom zapovjedniku sve zemaljske oružane sile kralju Srbije Petri I. svagda i u svim prilikama biti vjeran, svom dušom odan i poslušan .... „ nije ni slutio da će upravo zahvaljujući tim riječima zakletve postati nadbiskup zagrebački, te otvoriti vrata blaženstva i možebitne svetosti u okvirima Katoličke Crkve.

Više...
 
Molat ZA ZLOČINE U LOGORU – NITKO NIJE ODGOVARAO PDF Ispis E-mail

Prije 75 godina osnovan je u uvali Jaz na otoku Molat logor koji je djelovao sve do kapitulacije Italije. Na Molatu se dogodio strašan zločin za koji nitko nije odgovarao

Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 1 od 76