Novosti
IN MEMORIAM: ĐORĐE BALAŠEVIĆ PDF Print E-mail

Odlazak čovjeka kojem je bilo lakše izdati naciju nego publiku

Vrag će ga znati jesu li ćićo i mosor sve organizirali ili su, kao licencirani obožavatelji, samo prisvojili pravo na dijeljenje pozivnica kako bi događaj bio što masovniji, ali to više nije ni važno.

opširnije...
 
Zašto ne postoji Dan žrtava Katoličke crkve? PDF Print E-mail

DA, NE postoji takav dan.

Postoje Dan žrtava fašizma, Dan žrtava holokausta, Dan žrtava totalitarnih režima, Dan žrtava Domovinskog rata i mnogi drugi, no Dan žrtava Katoličke crkve ne postoji.

Ne zato što žrtve ne postoje, već zato što ih se pomelo pod tepih. Gurnulo u ormare. Sakrilo iza takozvanih - isprika.

Ne radi se tu o 4, 5 godina rata, ne radi se o kojem desetljeću zlih ideologija, radi se o nekoliko stoljeća sustavnih progona, pokrštavanja, mučenja i ubijanja ljudi.

I iako službeno ne postoji Dan sjećanja na žrtve Katoličke crkve, 17. 2. nalazim prikladnim za takav spomendan.

Na taj dan 1600. godine u Rimu je zbog svojih "heretičkih" tvrdnji spaljen Giordano Bruno.

Znanstvenik, pisac i pjesnik. Govorio je o tome kako su sve zvijezde sunca i da postoji realna mogućnost za još ovakvih svjetova. Nakon što je proveo godine u tamnici, 1600. godine živog ga spaljuju na lomači.

Kako je bio neslomljiva duha, zadnje što im je na suđenju rekao bilo je:

opširnije...
 
Veduta razrušene Banije: Suza za poginule PDF Print E-mail

U odnosu na veličinu i snagu nesreće, bilo je vrlo malo suza pred neizbrojivim televizijskim kamerama. Uglavnom ženske suze, što je razumljivo zbog različitog načina i doživljavanja sreće i nesreće.

opširnije...
 
Obnova na Baniji zločin je ratnog profiterstva PDF Print E-mail

Postrojene u ravnim redovima, širom Hrvatske, sve iste, kao gvozdeni kreveti u vojničkoj spavaonici JNA, kuće podignute u velikom državnom projektu obnove. S minimalnom infrastrukturom, tek strujom i vodom, bez ikakvog odnosa s okolinom i bez sjećanja na ono što je tu bilo prije njih, nepogrešivo se prepoznaju među svim drugim kućama, jer podsjećaju na preko noći podignuta naselja na okupiranim teritorijima.

opširnije...
 
Fojbe: lice i naličje jednog sjećanja PDF Print E-mail

Hrvatski nacionalisti tvrde da su komunisti poslije Drugog svjetskog rata ubijali Hrvate samo zato što su bili Hrvati, a talijanski nacionalisti tvrde da su ubijali Talijane samo zato što su bili Talijani. Ovakvo “podudaranje” sugerira da su obje priče teško održive. Zato se povodom talijanskog Dana sjećanja na fojbe valja prisjetiti što se u Istri događalo nakon rata, što su fojbe i kako se gradila revizionistička priča s druge strane Jadrana.

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 1 of 211