Govori
Središnja svečanost obilježavanja 70. obljetnice pobjede – dan europe za Splitsko-dalmatinsku županiju, Sinj, 9. svibnja 2015. PDF Print E-mail

U Sinju je 9. svibnja 2015. održana središnja svečanost obilježavanja 70. obljetnice pobjede nad fašizmom i Dana Europe za Splitsko-dalmatinsku županiju. U nastavku donosimo uvodno izlaganje predsjednika Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Splitsko-dalmatinske županije Krešimira Sršena, na toj svečanosti.

Read more...
 
Prigodni govor u povodu 70. obljetnice oslobođenja Kaštela 1944. PDF Print E-mail

Dame i gospodo, drugarice i drugovi, gospodine Gradonačelniče i Predsjedniče udruge ABA grada Kaštela, preživjeli borci NOR-a i Domovinskog rata, simpatizeri i aktivisti antifašističke Hrvatske, dragi prijatelji,

dozvolite mi, da Vama prisutnima i svim građanima Sedam Kaštela, u ime ZUABA SDŽ i osobno, čestitam veliki jubilej 70. obljetnicu oslobođenja od faši-nacističkog okupatora i njihovih slugu. Ruku na srce, nema većeg datuma u životu čovjeka, jednog ili više naroda, nego kada doživi, nakon više-godišnje krvave i pogubljene borbe s tuđinskom vlasti i vojskom, Dan konačnog oslobođenja i u najnovije vrijeme Dan samostalnosti, suverenosti i međunarodno priznanje države Hrvatske.

Read more...
 
Prigodne riječi kod Spomenika političkim zatvorenicima, interniranima i deportiranima ispred zgrade Splitsko-dalmatinske županije PDF Print E-mail

Dame i gospodo, drugarice i drugovi, poštovani logoraši, okupili smo se, pred ovim velebnim i jedinstvenim Spomenikom, da bi se s pijetetom sjetili i položili cvijeće žrtvama faši-nacističkog terora; zatvorenicima, interniranima i deportiranima, na tisuće i tisuće, naprednih ljudi, komunista, skojevaca i antifašista grada Splita, uže i šire okolice, koji su bili podvrgnuti najsvirepijem mućenju, zlostavljanju i ubijanju.

Kroz zatvore Splita - u periodu 1941.-1944. godine, je prošlo oko 15.000 ljudi, od čega oko 800 žena. Većina je bila iz Splita i Solinskog bazena, a bilo ih je i iz čitave srednje Dalmacije i s otoka, pa i iz Bosne i Hercegovine. Računa se da je iz samog Splita bilo 8-10.000 zatvorenika.

Read more...
 
Govor Franje Habulina u šumi Brezovici kraj Siska, 22. lipnja 2014. godine PDF Print E-mail

Zahvaljujem na Vašoj nazočnosti na ovom časnom mjestu ustanka, borbe, otpora i ponosa , mjestu na kojem je malobrojna grupa hrabrih zapalila svjetlo slobode u mraku porobljene Europe.

Danas , dok stojim pred Vama, pokušavam osjetiti dio osjećaja koji su ih preplavili tog dana kada su se, sklanjajući se pred progonom okupili ovdje u ovoj šumi , kod Starog brijesta.

Read more...
 
Pozdravna riječ povodom obilježavanja obljetnice bitke na Sutjesci 14. lipnja 2014. PDF Print E-mail

Dame i gospodo, drugarice i drugovi antifašisti, osobita mi je čast da vas mogu pozdraviti u ime SABA RH, svih antifašista Republike Hrvatske i svih štovatelja herojske partizanske borbe protiv nacifašističke vojske i domaćih izdajnika u NOR-u.

Posebna mi je čast da vas, kao dalmatinac mogu pozdraviti i uz sjećanje nekoliko tisuća Dalmatinaca koji su glavninom u sastavu tri slavne proleterske brigade, pobjedi u ratnoj epopeji, čiju obljetnicu danas obilježavamo, sa svojih gotovo 6.000 boraca dali najveći doprinos. Ponosim se i na članove svoje šire obitelji koji su bili u sastavu ovih slavnih brigada.

Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 5 of 11