Predsjednik Sabora Josip Leko primio predstavnike Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske PDF Print E-mail

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je predstavnike Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) predsjednika Franju Habulina, predsjednika Odbora za tradicije NOB-a Damira Jašarevića i partizanskog borca iz NOB-a Juraja Hrženjaka. Tema sastanka bilo je obilježavanje 70. obljetnice pobjede nad fašizmom.

Habulin je upoznao Leku s programima obilježavanja pobjede nad fašizmom. Središnja proslava bit će 9. svibnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a željeli bi da pokrovitelji te svečane akademije zajednički budu predsjednica Republike Hrvatske, predsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Vlade RH. Osim središnje proslave, bit će obilježena i 70. godišnjica proboja preživjelih logoraša iz ustaškog logora Jasenovac, Dan antifašističke borbe u Brezovici kao i niz regionalnih proslava oslobađanja područja Hrvatske. SABA RH predlaže i da Hrvatski sabor proglasi 2015. godinu Godinom pobjede nad fašizmom.

Leko je istaknuo kako je antifašizam sastavni dio demokracije te da sve demokratske države zakonski zabranjuju diskriminaciju protiv koje su se antifašisti borili. - Hrvatska jest antifašistička bez obzira na skupine koje se s time ne slažu. Državni i društveni razvitak Hrvatske utemeljen je na ZAVNOH-u, istaknuo je predsjednik Sabora. Predstavnici SABA-e i Leko naglasili su i kako je Domovinski rat bio antifašistički, a Habulin i Jašarević su podsjetili kako su obojica bili aktivni sudionici obrane Hrvatske u Domovinskom ratu.

Na sastanku se razgovaralo i o planu obnove partizanskih i antifašističkih spomenika u Hrvatskoj.