70. obljetnica oslobođenja grada i otoka Korčule PDF Print E-mail

Krajem ljeta, točnije 13. rujna 1944. godine, otok Korčula konačno je oslobođen od fašističkog okupatora.

Zajedničkim snagama dalmatinskih brigada okupljenih u najelitniju 26. dalmatinsku proletersku udarnu diviziju otok je oslobođen nakon 3 godine okupacije.

Budući se ove godine obilježava i 100 godina od početka 1. svjetskog rata čitav program bit će posvećen sjećanju na žrtve svih ratova koji su protutnjali našom zemljom od početka 20. stoljeća.

Program započinje već danas, 8. rujna otvaranjem izložbe : „Partizani kakve dosada niste vidjeli“ koju nam je ustupio Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, a bit će postavljena u atriju Doma kulture u Korčuli do 12. rujna 2014.

Otvaranje izložbe bit će u ponedjeljak 8. rujna u 19 sati.

Na sam dan oslobođenja, 13. rujna 2014., u subotu predviđeno je više aktivnosti.

„Šetnja za mir“ održat će se u 9:30 sati, a polazna točka bit će na spomeniku poginulima u 1. svjetskom ratu koji se nalazi u park šumi Hober. Šetnjom kroz Hober i preko Naplova obići ćemo spomen križ na groblju Sv. Luke na koji ćemo položiti cvijeće za sve branitelje u Domovinskom ratu. Slijedeća točka je spomenik borcima palim u 2. svjetskom ratu na Plokati i kao krajnja točka zamišljen je stup mira koji je postavljen u parku pred samim Morskim vratima na zapadnoj rivi.

Na ovu šetnju pozvani su SVI. Ona je simbolična gesta kojom želimo odati počast svima koji su za svoj zavičaj nesebično dali život, ali i ujedno podsjetiti na besmisao rata. Ona je posvećena miru kao temeljnoj vrijednosti antifašizma.

Oni koji žele sudjelovati u šetnji mole se da ne „bacaju“ novac na skupe vijence-jedan cvijet bit će sasvim dovoljan znak poštovanja.

Na kraju šetnje u 11 sati na Spomeniku na Plokati bit će održana kratka komemoracija.

U popodnevnim satima bit će održan okrugli stol u hotelu Korčula na kojem će govoriti prof.dr. Dragan Markovina, prof.dr. Dražen Lalić i novinar Jurica Pavičić na temu „Izazovi suvremenog antifašizma“.Razgovor će modrirati prof. Anita Lunić.

Pridružite nam se u obilježavanju ovih važnih godišnjica!“

Unaprijed zahvaljujemo

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Korčule