Vlak sjećanja za Auschwitz 2014. PDF Print E-mail
Tuesday, 15 April 2014 15:53

UABA Opatija i gospodin Oleg Mandić organizirali su sudjelovanje Hrvatske u projektu "Treno della memoria 2014.", a UABA otoka Krka organizirala je sudjelovanje krčkih srednjoškolaca i sponzorirala troškove njihovog putovanja.

Hrvatska je delegacija, iako brojem mala, dala važan doprinos obilježavanju sjećanja na žrtve Auschwitza. Osamnaeest se njezinih članova nije stopilo sa sedamsto ostalih sudionika, uglavnom Talijana i Francuza, već su ravnopravno sudjelovali u cijelom projektu.

U hrvatskoj su delegaciji bili učenici i profesori iz Opatije i Krka. Srednju školu Hrvatski kralj Zvonimir iz Krka predstavljali su učenici Matko Vezmar, Andrea Mihalić, Iva Mršić (4.Ga), Marija Vančina i Antonela Čorapović (3.G), te profesorica Gordija Marijan i predsjednik UABA otoka Krka Darko Fanuko.

Sudionici Vlaka sjećanja proputovali su vlakom put od Hrvatske do Poljske i nazad. Prešavši 2300 kilometara tračnicama, na simboličan su način odali počast žrtvama. Cilj njihovog putovanja bio je Memorijalni centar i muzej Auschwitz-Birkenau, te komemoracija na kojoj su odali počast žrtvama Auschwitza. Hrvatski je predstavnik bio naš učenik Matko Vezmar koji je održao emotivan i dirljiv govor.

Nakon pet dana putovanja, hrvatska se delegacija vratila na ishodišnu točku - željeznički kolodvor u Rijeci, s kojeg nas je otpratio i dočekao gospodin Oleg Mandić. Oleg Mandić je kao dječak preživio strahote Auschwitza i zadnji je zatvorenik koji je živ izašao iz logora smrti. Djelić njegove boli i strahota kojima je svjedočio osjetili su svi sudionici puta boraveći u Memorijalnom centar i muzeju Auschwitz-Birkenau, ali jak je osjećaj ponosa i časti što su bili dio hrvatske delegacije u međunarodnom projektu "Vlak sjećanja za Auschwitz 2014."

 

Izvor: Antifašisti otoka Krka