Priopćenje povodom pokušaja fašizacije Grada Vukovara i Hrvatske PDF Print E-mail

Suočeni s posvemašnjim pokušajem fašizacije Grada Vukovara i Hrvatske u cjelini, što ga ovih dana provodi skupina građana pod nazivom Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, bili smo prisiljeni obratiti se hrvatskoj i međunarodnoj javnosti, ne samo da ukažemo na događanja i političku opskurnost takvih stavova, već i da podsjetimo kuda takvo djelovanje može odvesti, istodobno zahtjevajući djelovanje državnih tijela kojima je zadaća voditi skrb o svakom građaninu Republike Hrvatske, bez obzira na njegovu dobnu, rodnu, vjersku ili nacionalnu pripadnost.

Ovdje nije riječ o politički motiviranim nastupima, već o činjenici da je došlo do psihičkog i civilizacijskog otklona u odnosu na realitet 21. stoljeća, te života u modernoj Hrvatskoj kao i prihvačanja europskih vrijednosti života u tvorevini koja se naziva ujedinjena Europa.

Svakako, uvijek kao i sada, sve počinje naoko nebitnim stvarima za društvenu zajednicu opterećenu lošom gospodarskom situacijom , a završava u krvavim obračunima ljudske civilizacije i društva.

Mi, baštinici vrijednosti hrvatskog Ustava, koji u svojoj preambuli utemeljuje suvremenu hrvatsku državu kao tvorevinu nastalu na Domovinskom ratu i antifašističkim vrijednostima proizašlim iz odluka ZAVNOH-a, a kao i čuvari ljudskih sloboda i prava, posebice manjinskih, kao trajnih vrijednosti hrvatske države, najodlučnije osuđujemo najnovije aktivnosti navedene skupine, koji neodoljivo podsjećaju na djelovanje einsatz odreda iz tridestih godina prošlog stoljeća.

Objavljivanje liste gospodarskih i inih objekata u Vukovaru, kojih su vlasnici osobe druge nacionalnosti ili vjere, s pozivom na njihov bojkot, svakoga tko imalo poznaje povijest neodoljivo će podsjetiti na uvod u Kristalnu noć, noć u kojoj su nacisti 1938. g. razbijali židovske trgovine i stanove u Njemačkoj, te započeli holokaust koji je odnio milijune nevinih žrtava. Prepoznat će to kao uvod u obilježavanje građana drugih vjera i nacionalnosti i njihovog razdvajanja.Prepoznati će to kao uvod u najveću krvavu kupku koju je kroz rat i holokaust obilježio i obilježava odnose suvremenog društva. Prepoznat će to kao uvod u genocid i stradanja naroda na ovim prostorima pri kraju 20. stoljeća.

Ne preostaje nam ništa drugo nego, kao i mnogo puta ranije u sličnim situacijama revizije suvremene povijesti i buđenja šovinističkog duha, najoštrije osuditi taj čin. Ali ovoga puta želimo skrenuti pažnju na odgovornost državnih tijela, službi kao i pravosuđa u smislu detekcije i sankcioniranja djelovanja koje nas može odvesti na put bez povratka a posebice u osjetljivim međunacionalnim sredinama koje još nisu zaliječile rane iz posljednjih sukoba.Ujedno pozivamo i tzv. tihu većinu hrvatskog društva,akademsku i intelektualnu zajednicu, sve slobodnomisleće pojedince i organizacije da ustanu i zaštite svakog pojedinca i građanina jer samo uz slobodu i toleranciju ova mala država može krenuti naprijed.

Damir JAŠAREVIĆ, predsjednik UZBV

Franjo HABULIN, predsjednik SABA RH