Pismo SABA RH upućeno Predsjedniku RH i Predsjedniku Vlade RH sa Izborne skupštine PDF Print E-mail

Članovi Skupštine Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH na sjednici održanoj 7. prosinca 2013. istaknuli su potrebu revizije po Republiku Hrvatsku vrlo nepovoljnog ugovora Republike Hrvatske s Vatikanom, što ga je svojedobno zaključila Vlada RH.

Imajući na umu da je Hrvatska sekularna država, apsolutno je neprihvatljivo da se Katolička crkva u Hrvatskoj financira iz Državnog proračuna, poglavito bez ikakve kontrole trošenja.Također je neprihvatljivo da se u školama predaje vjeronauk i to samo od strane katoličkih vjeroučitelja, umjesto da se vjeronauk premjesti u crkve, gdje mu je izvorišno mjesto.

Naprihvatljivo je i isticanje raspela u školama i državnim ustanovama jer ti simboli tamo ne pripadaju. Ako bi ostala raspela, tada bi i sve druge vjerske sljedbe imale pravo isticati svoje vjerske simbole poput muslimanskih, jevrejskih, pravoslavnih i drugih.

Treba vratiti državi imovinu koja je oduzeta Pavlinima još za vrijeme austrijskog cara Franje II, koja je Crkvi plaćena. Takva je imovina u Lepoglavi, a vjerojatno je ima i u drugim mjestima. Slično je i s Dajlom u Istri, koju su vlasti SFRJ platili Crkvi.

Stav SABA RH je da vjernici plaćaju porez onoj vjerskoj organizaciji kojoj pripadaju, kao što je to praksa u Republici Njemačkoj. U Hrvatskoj sada porez plačaju i ateisti, što je krajnje nepošteno.

U aktualnoj gospodarskoj krizi porez plaćaju i osobe i ustanove, poduzeća i razne organizacije, osim Crkve. Radi pravednosti, porez na nekretnine i na prihode morale bi plaćati i vjerske zajednice.

Također smatramo potrebnim upozoriti crkvene vlasti na, najblaže rečeno, nekorektno javno političko istupanje Crkve kroz utjecaj na birače i javno podržavanje različitih oblika diskriminacije, te na političke ocjene državne vlasti u sekularnoj državi.

Držimo da bi provođenjem navednih mjera usmjerili crkve, odnosno vjerske organizacije i zajednice, osobito onu Katoličku, da se bave vjerskim, a ne političkim radom.

Uz zahvalu na suradnji, s poštovanjem,

Predsjednik

Franjo Habulin