Policija u prijetnjama nije utvrdila elemente kaznenog djela! PDF Print E-mail

Policijski službenici policijskih uprava sisačko-moslavačke i zagrebačke, a u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom u Kutini, proveli su kriminalističko istraživanje nad hrvatskim državljaninom koji je dana 1. prosinca 2013. godine u 10,15 sati na e-mail ravnateljice Spomen područja Jasenovac uputio prijeteće pismo. U pismu ju je nazvao četnikinjom, te se potpisao s ustaškim pozdravom „Za dom spremni“. Provedenim kriminalističkim istraživanjem Ravnateljstvo policije nije utvrdilo elemente kaznenog djela za koje se progoni po službenoj dužnosti.

 

 

Dopis SABA RH upućen Ministarstvu unutarnjih poslova, ministru Ranku Ostojiću i Policijskoj upravi sisačko-moslavačkoj 6. prosinca 2013. godine:

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, kao zainteresirana strana, zahtjeva da Policijska uprava sisačko-moslavačka obavijesti ovaj savez što je poduzela protiv Josipa Miljka, koji je ravnateljici Javne ustanove Spomen područja Jasenovac uputio prijeteće pismo, nazvavši je četnikinjom, te se još potpisao s ustaškim pozdravom „Za dom spremni“. Zar ta osoba nije počinila baš nikakvo kazneno djelo ili je pak dozvoljeno prijetiti i širiti mržnju nekažnjeno?!

U očekivanju Vašeg odgovora naglašavamo da je aktivnost Josipa Miljka i ranije poticala na mržnju, te je nužno da se protiv njega poduzmu određene zakonske sankcije.

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske

 

Odgovor Ravnateljstva policije upućen na e-mail SABA RH 9. prosinca 2013. godine:

Poštovani,

uvažavajući Vašu težnju za zaštitom ljudskih prava i onemogućavanja širenja mržnje, a nastavno na dopis koji ste uputili dana 06. prosinca 2013. godine Ministarstvu unutarnjih poslova, izvješćujemo Vas kako policija u konkretnim slučajevima postojanja osnove sumnje da je počinjeno kazneno djelo za koje se progoni po službenoj dužnosti, ima obvezu poduzeti potrebne mjere s ciljem otkrivanja počinitelja kaznenog djela, kao i druge zakonom propisane mjere i radnje sukladno policijskim poslovima i ovlastima.

Nastavno na Vaš zahtjev da se protiv osobe koju ste apostrofirali u dostavljenom podnesku poduzmu određene zakonom propisane sankcije zbog njegovih aktivnosti "kojima je i ranije isti poticao na mržnju", izvješćujemo Vas da su policijski službenici policijskih uprava sisačko-moslavačke i zagrebačke, a u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom u Kutini, proveli kriminalističko istraživanje nad hrvatskim državljaninom (1960.) koji je dana 1.12.2013. godine u 10,15 sati na e-mail ravnateljice Spomen područja Jasenovac uputio poruku neprimjerenog sadržaja.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem nisu utvrđeni elementi kaznenog djela za koje se progoni po službenoj dužnosti.

S poštovanjem,

Odnosi s javnošću Ravnateljstva policije