Skupštini Grada Zagreba: Protiv inicijative za promjenu imena Trga Maršala Tita PDF Print E-mail

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske najoštrije protestira protiv incijative vijećnika Gradske skupštine Zagreba, HDZ-a, HSP-a i BUZ da se preimenuje Trg maršala Tita u Zagrebu, u Kazališni trg.

Napad, na Tita, jeste napad na temeljna načela Ustava Republike Hrvatske u čijoj preambuli između ostalog stoji: « u uspostavi temelja državne suverenosti u razdoblju Drugog svjetskog rata, izraženoj nasuprot proglašenju Nezavisne države Hrvatske (1941.) u Odlukama Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (1943.), a potom u Ustavu Narodne Republike Hrvatske (1947) i poslije u Ustavima Socijalističke Republike Hrvatske.

Poznato je da je autor Ustava RH, prvi predsjednik Republike Hrvatske, dr. Franjo Tuđman, prvoborac NOB-e koji je izuzetno cijenio Tita i njegovo djelo.

Žalosno je što upravo sljednici stranke, koju je osnovao dr. Franjo Tuđman sada traže ukidanje imena Trga maršala Tita, čime ujedno u cijelosti poriću i samog Tuđmana.

Povijesna je činjenica da je Narodnooslobodilačka borba naroda Hrvatske zajedno sa drugim narodima, osobito Srbima, pridonijela pobijedi antifašističke koalicije u Drugom svjetskom ratu.

Očito je da sadašnji predstavnici raznih desničarskih stranaka, među koje spada i HDZ, iz povijesti ništa nisu naučili. Zaboravili su da je upravo NOB-a dovela do rušenja monarhije, do oslobođenja zemlje od okupatora i do povratka otetih, prodanih i ustupljenih dijelova Hrvatske matici zemlji. Ta borba u kojoj su učestvovali najveći sinovi hrvatskog naroda, kao što su: dr. Ivan Ribar, književnik Vladimir Nazor, akademik Ivan Supek, slikar Edo Murtić i mnogi drugi, preobrazila je Hrvatsku u ekonomskom, kulturnom i svakom drugom pogledu. Ne smije se zaboraviti da je preko 500.000 građana Hrvatske sudjelovalo u NOB – i u kojoj je 65.000 poginulo s puškom u ruci.

Bez Tita, koji je vodio NOB-u, ta borba nebi bila tako uspješna, što je priznao cijeli antifašistički svijet.

Nesmije se zaboraviti činjenica da je Tito inicijator pokreta nesvrstanih i da je upravo taj pokret pridonio razbijanju blokova i presudno utjecao na mir. Ne manje važna činjenica jeste i Titovo NE Staljinu čime je pridonio demontaži jednog rigidnog sistema.

Insiuniranje Titu ratnih i poslije ratnih zločina znači svjesno negirati sve one ustaške, četničke i nacifašističke zločine, kao i poslije ratni otpor raznih ustaških grupa novoj vlasti. Sustavno se prešućuju ustaški zločini u Jasenovcu, Jadovnom, Đakovu, Požegi, Koprivnici, Banskom Grabovcu i mnogim drugim mjestima, kao da ih nije ni bilo. Upravo ti zločini su poslije rata i doveli i do osvete. Nitko nije ubijen jer je Hrvat ili katolik nego zato što je počinio zločin. No takav proces su prošli i Francuzi i Poljaci i drugi narodi Europe, pa nikome ne pada napamet da na primjer De Gola nazove ratnim zločincem, ili pak Trumana za bombardiranje Hirošime i Nagasakija.

Svijet je najbolje iskazao odnos prema Titu na njegovom pogrebu, na kojemu je bilo preko 200 državnika iz 127 zemalja.

I danas u 17 zemalja svijeta, od kojih su neke i 20 puta veće od Hrvatske, u njihovih 57 gradova, od New Delhi, Kaira, Alžira, Moskve, Londona, Washington, Ciudad Meksika i drugih, ulice i trgovi sa ponosom nose ime Maršala Tita.

Znači li inicijativa HDZ i drugih desničara da se jedino Hrvatska treba odreći svog velikana. Možemo samo reći: sram ih bilo.

Zbog toga se SABA RH protivi takvoj inicijativi u uvjerenju da je većina vijećnika Skupštine Grada Zagreba neće podržati.

U Zagrebu 11.11.2013. godine

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske