Otvoreno pismo direktoru HRT-a PDF Print E-mail

Savez antifašističkih boraca i antifašista RH najenergičnije prosvjeduje protiv načina na koji Hrvatska radio televizija ignorira obilježavanje značajnih događaja i osoba iz Narodnooslobodilačke borbe Hrvatske.

Sramotno je bilo prešućivanje obilježavanja 70. obljetnice formiranja prvog Hrvatskoga sabora, odnosno. prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH-a), što je održano 26. listopada 2013. u Otočcu, kao i prešućivanje da je u Hrvatskoj 30. listopada sahranjem narodni heroj NOB-a Milutin Baltić, koji je svojevremeno bio čak i predsjednik Predsjedništva RH. Čije to interese promiče HRT?

 

Činjenica je da HRT, kao i druge televizijske postaje, znatan medijski prostor posvećuju raznim ekstremistima i teroristima, koje prikazuju domoljubima, premda su nanosili ogromnu štetu Hrvatskoj.

Javnost se sustavno indoktrinira nacionalističkim i klerofašističkim idejama, a prešućuju se sva ona zla koje su prouzročile te ideje, kao i njihovi protagonisti. Isto tako, kad neke samozvane grupe kleveću i nasrću na ustavni sadržaj, što ga nastoje provoditi institucije hrvatske vlasti ili, pak, kad vlast nazivaju zločinačkom, tada je tim grupama prostor na televiziji osiguran.

Pitamo se, dakle, na kojim osnovama počiva današnja Hrvatska država? Da li na raznim ekstremističkim i klerikalnim ideologijama ili, pak, na antifašističkim principima i koje vrijednosti Hrvatska televizija treba promicati? Tko je to u Hrvatskoj izborio povratak otetih, prodanih i ustupljenih dijelova Hrvatske drugim državama i tko je to izborio da je Hrvatska pridonijela pobjedi antihitlerovske koalicije, te na kojim principima počiva Povelja Ujedinjenih naroda o pravima čovjeka ili, pak, Europska unija.

Od HRT-a i svih odgovornih tražimo i očekujemo da hrvatsku javnost objektivno izvješćuju o svim onim događajima i osobama, bez kojih Hrvatska nikad ne bi bila ni samostalna, niti demogratska.

U Zagrebu, 5. studenoga 2013.

Predsjedništvo Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske