Daniel Ivin, novi predsjednik Savjeta antifašista RH PDF Print E-mail

U ponedjeljak 10. prosinca održana je sjednica Savjeta antifašista RH, kao savjetodavnog tijela Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH na kojoj je izabran novi predsjednik, povjesničar Daniel Ivin. Dosadašnji predsjednik, prof. dr. sc. Branko Caratan, ostaje članom Izvršnog odbora Savjeta. Drago Pilsel je potvrđen kao potpredsjednik a izabrana je, kao još jedna potpredsjednica, i prof. Nataša Mataušić.

Daniel Ivin je izjavio da će u narednom razdoblju Savjet antifašista intenzivno raditi kako bi postao djelotvornijim u obrani baštine antifašizma, zaštite ljudskih prava i konsolidacije demokratskih vrijednosti.

Članovi Savjeta upozoravaju da je galopirajuće siromaštvo u Hrvatskoj i rezultat neobuzdanog liberalizma te da se antifašizam danas mora definirati i kao otpor raznim oblicima imperijalizma.

Nakon sjednice Savjeta uslijedio je i razgovor s ministrom branitelja Predragom Matićem koji je istaknuo da su antifašistički borci ratni veterani, pravi domoljubi i branitelji. Ministar Matić je rekao da ga pogađa to što je država u proteklom dvadesetogodišnjem razdoblju diskriminirala pripadnike NOB-e. Članovi Savjeta su apelirali na ministra da prenesi Vladi potrebu da se promjeni odnos prema antifašizmu i pripadnicima NOB-a.

Svoj doprinos raspravi dao je i bivši predsjednik Republike, Stjepan Mesić, ujedno član Savjeta i počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, koji je rekao da su branitelji Domovinskoga rata obranili ono što su borci Narodnooslobodilačke vojske ostvarili svojim otporom protiv nacista, fašista, ustaša i četnika.

Ministar Matić je istaknuo da postoji čak 1.160 udruga branitelja, da niti jedna ne okuplja nezaposlene branitelje, te da bi se braniteljska populacija trebala ugledati na primjer što su ga, u organizacijskom smislu, dali i ostavili borci NOB-a. Matić je rekao i da se zalaže za podizanje spomenika neznanom junaku, kojim bi se komemorirali svi što su položili svoje živote za slobodu Hrvatske tijekom povijesti.