Dopis Hrvatskom državnom arhivu PDF Print E-mail

Poštovani dr. Ćosiću! Obraćamo Vam se u vezi knjige dr. Josipa Jurčevića „Prikrivena stratišta i grobišta jugoslavenskih komunističkih zločina“ u kojoj su predstavljena istraživanja ugovorena između DORH-a, HDA i dr. Josipa Jurčevića.

Pošto je HDA naveden kao nositelj projekta, a Vi ste navedeni i kao istraživač, smatramo potrebnim da Vas upoznamo sa nekim svojim stavovima.

 

Pored primjedbi navedenih u popratnom dopisu uočili smo da se knjiga i po naslovu i po sadržaju razlikuje od predmeta istraživanja ugovorenog s DORH-om. Isto tako smo uočili da navedeni izvori, „arhivske jedinice“ i literatura ne korenspondiraju sa navedenim „masovnim grobištima“.Iz našeg priloga uz dopis proizlazi da smo uočili niz falsificiranih podataka o čemu smo spremni i detaljnije obrazložiti.

Ipak, ono što smatramo da je u svemu tome najvažnije, a odnosi se na podatke iz Istarske županije, interesira nas kakve su dokumentacione osnove za tvrdnje o postojanju 8 „masovnih grobišta“ (str. 116 knjige) u kojima su žrtve „hrvatski vojnici“, iako je poznato da „hrvatskih vojnika“ (ustaša i domobrana) u Istri nikada nije bilo.

Zbog svega navedenog molimo da nas o predmetnoj dokumentaciji pismeno informirate ili da nas uputite kako možemo do nje doći.

Uz poštovanje,

Predsjednik Saveza antifašista IŽ, Tomislav Ravnić

Predsjednik Društva „J.B.Tito“ Pula, Ratko Crnobori

Dostavljeno:

1. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta

2. Ministarstvo kulture

3. Ministarstvo opće uprave