Odluka IO SABA RH o izboru počasnog predsjednika PDF Print E-mail
IZVRŠNI ODBOR PREDSJEDNIŠTVA SABA RH
 
U skladu s odredbama članka 14, 32. i 33. Statuta Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Izvršni odbor Predsjedništva SABA RH i predsjednica Predsjedništva SABA RH na 24. sjednici održanoj 16. ožujka 2010. godine predlažu Predsjedništvu SABA RH da usvoji
 
ODLUKU
 
o izboru STJEPANA MESIĆA za počasnog predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske.
 
Obrazloženje:
 
Gospodin STJEPAN MESIĆ, kao predsjednik Republike Hrvatske u dva mandata, od 2000. do 2010. godine, usmjeravao je politiku Republike Hrvatske na antifašističkim temeljima. Osobno se hrabro i odlučno zalagao za obranu i promociju antifašističkih vrijednosti i zaštitu antifašističke spomeničke baštine. Svojim prisustvom, kao najviši autoritet države Republike Hrvatske i svojim je govorima prigodom obilježavanja godišnjica najvažnijih povijesnih događanja, iz razdoblja antifašističke borbe i stvaranja slobodne antifašističke države Hrvatske, hrabrio antifašističke borce i ukupnu antifašističku populaciju Hrvatske. Svojim ukupnim i beskompromisnim djelovanjem s antifašističkih pozicija otupio je i spriječio bujanje profašističkih snaga u Republici Hrvatskoj.
 
Uvjereni smo da će gospodin Stjepan Mesić i kao bivši predsjednik Republike Hrvatske i u sadašnjem statusu nastaviti svoje veliko humanističko i antifašističko djelovanje.
 
SABA RH smatra se počašćenim primanjem gospodina Stjepana Mesića za svojeg počasnog predsjednika.
 
Predsjednica
dr.sc. Vesna Čulinović-Konstantinović