Crni fond HDZ-a: Thompsonu zbog utaje poreza prijeti minimalno ŠEST MJESECI zatvora? PDF Print E-mail
Friday, 27 April 2012 11:04
ZAGREB - Pjevač Marko Perković Thompson mogao bi završiti u zatvoru barem na šest mjeseci ako Državno odvjetništvo odluči pokrenuti kazneni postupak protiv njega. Po važećem zakonu, tolika je minimalna kazna za utaju poreza u iznosu većem od 10.000 kuna.
 
Za razliku od uređenih država, u Hrvatskoj se domoljublje još ne mjeri po tome koliko tko državi daje i koliko joj je uplatio poreza, pa je plaćanje na crno jako rašireno, a kazneni postupci protiv utajivača rijetki. Porezna je uprava svakako dužna obračunati neplaćeni porez s pripadajućim kamatama i proslijediti slučaj sudu.
 
Prema Općem poreznom zakonu, za neprijavljivanje poreza može neovisno o sudu izreći i maksimalnu kaznu od 500.000 kuna.
 
Ako se neprijavljivanje poreza tretira kao prekršaj, maksimalna predviđena kazna koju prekršajni sud za to može izreći je milijun kuna uz plaćanje neplaćenog poreza s kamatama. Zakon ide na ruku utajivačima. Kazne su niske, utajivači se rijetko nađu pred sudom, a i tada se najčešće provuku s uvjetnom kaznom. Za razliku od niza europskih zemalja koje idu za tim da povećaju naplatu poreza, a ne da pune zatvore, u Hrvatskoj kazneni zakon ne predviđa prekršiteljima najbolniju kaznu, onu novčanu.
 
Prema sadašnjem zakonu, uz Thompsona prijestupnik je i bivši ministar Darko Milinović jer je utajio iznos veći od 10.000 kuna. Ugrubo rečeno, tu granicu prelazi svaka osoba koja nije prijavila prihod veći od 40.000 kuna s obzirom na to da 25 posto iznosa - odnosno 10.000 kuna - čini PDV koji je dužna platiti državi.
 
Po važećem kaznenom zakonu, osoba koja je primala uplate na crno može biti kažnjena s maksimalnih pet godina zatvora, jednako kao i državni dužnosnik koji je zloporabom ovlasti priskrbio sebi imovinsku korist. To znači da ćete istu kaznu dobiti ako opljačkate državu za milijune i ako vas uhvate s džointom, jer je i za posjedovanje marihuane predviđeno do pet godina zatvora. No ulaskom u EU i to se mijenja: po novom kaznenom zakonu, od siječnja 2013. za utaju poreza predviđeno je do 10 godina zatvora. (...)