O Udruženju boraca za vrijednosti NOB-e Slovenije PDF Print E-mail
Glavni odbor udruženja boraca za vrijednosti NOB-e Slovenije (raniji SUBNOR Slovenije), dana 22. prosinca 2009. g., raspravljao je o nekoliko, za Savez i Sloveniju, vrlo važnih pitanja. Predsjednik Saveza, drug Janez Stanovnk u vrlo iscrpnom referatu iznio je stajališta Saveza o aktualnim pitanjima kojima se bavi Savez, ali i država Slovenija.
 
Govoreći o ekonomskoj krizi koja potresa svijet i Sloveniju, istakao je da su kapitalističke zemlje posegle za već viđenim mjerama kako bi krizu obuzdale. Analizirajući ponašanje kapitalista ustvrdio je da one (države) ni ovog puta nisu krenule u pronalaženje novih rješenja kojima bi veći ekonomski potresi bili spriječeni, pa će i dalje ići sve po starom.
 
Najviše vremena drug Stanovnik je posvetio domaćim problemima. Poseban naglasak stavio je na smjenu generacija. Prateći ponašanje mladih vidio je da nisu apolitični i nezainteresirani za kretanja u Sloveniji.
 
Veteranska organizacija boraca NOR-a osnovana 1948. prerasla je Savez boraca za vrijednosti NOB-e Slovenije. Sudionici NOB-e čine tek njen manji dio. Stoga će od 2011.g. rukovodstva Saveza biti popunjena isključivo mladim ljudima.
 
Drug Stanovnik podvrgnuo je oštroj kritici slovenske nacionaliste i njihovo ponašanje, kako u Sloveniji, tako i u europskim institucijama, čime objektivno rade protiv interesa Slovenije. Njihovo negativno djelovanje je došlo do punog izražaja pri donošenju Rezolucije Europskog parlamenta o osudi komunističkih zločina, zatim u protivljenju da glavna ulica u Ljubljani nosi ime Maršala Josipa Broza Tita.
 
Odbacuje i kritiku desnice koja je zamjerila dodjelu odličja bivšim udbašima, koji su tijekom 1991. bili osobito zaslužni za osamostaljivanje Slovenije.
 
I kritike desnice upućene protiv sporazuma Vlada Slovenije i Hrvatske o arbitraži vezanoj uz izlazak Slovenije na more, smatra štetnim, jer se radi o prihvatljivom sporazumu za Sloveniju.
 
Treba istaknuti da borci Slovenije ne brinu samo o svojim statusnim pitanjima, već intenzivno sudjeluju u rješavanju značajnih pitanja za cijelu Sloveniju u Europskoj uniji.
 
Podmlađivanjem kadra daju primjer kojim putem i mi u Hrvatskoj trebamo ići, jer još imamo onih kojima je njihov osobni interes važniji od interesa organizacije. To se odnosi i na promjenu naziva Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske u neki naziv koji bi više odražavao sadašnju stvarnost, a time omogućio snažnije podmlađivanje i samim tim i jačanje antifašističke fronte!
 
Mr.sc. Ivan Fumić