Evo kakvi fašisti dolaze u Zagreb PDF Print E-mail
Wednesday, 11 April 2012 10:53
U pozivu građanima na prosvjed protiv održavanja fašističke konferencije i mimohoda, inicijativa Ujedinjeni protiv fašizma pobrojala je sva nedjela europskih stranaka koje domaći ultradesničari kane ugostiti. Popis je podugačak i prilično gadljiv.
 
Inicijativa Ujedinjeni protiv fašizma poziva sve stanovnike Zagreba, sve antifašiste, radnice i radnike, studentice i studente, umirovljenike i nezaposlene na prosvjed protiv fašističke konferencije i mimohoda u organizaciji mladeži HČSP-a u subotu u 11 sati na Trgu bana Jelačića.
 
U izjavi za javnost ad hoc inicijative građana i građanki Ujedinjeni protiv fašizma upozorava se da će uz HČSP, "stranku koja je javno obilježila 10. travnja i čiji je predsjednik izjavio da želi Veliku Hrvatsku, te da je Jasenovac bio 'samo radni logor', sudjelovati i brojni članovi profašističkih stranaka iz Mađarske, Bugarske, Njemačke, Francuske i Austrije. Članovi tih stranaka će i u subotu marširati centrom Zagreba.
 
Inicijativa građana javnost je upozorila i na činjenice o profašističkim strankama koje bi za vrijeme konferencije pohodile Zagreb:
 
Ubojice i nasilnici
 
"Na konferenciji i mimohodu sudjelovat će flamanski Voorposten, koji kao svoj simbol koristi 'runu života', jedan od simbola koji su koristili pripadnici SS-a u projektima 'očuvanja rase'. Akcije ove organizacije uključuju pokušaj sprečavanja imigrantske djece da pohađaju nizozemske škole, paljenje židovskih i muslimanskih objekata, zbog čega su njihovi članovi i osuđivani, te prosvjede ispred veleposlanstva Južnoafričke Republike na kojima su članovi grupe isticali simbole aparthejda.
 
VMRO – Bugarski nacionalni savez. Mala i marginalna politička stranka u Bugarskoj bez utjecaja na politički život. Ipak, stranka se uspjela istaknuti po posebno brutalnom neizazvanom napadu na zajednicu Jehovinih svjedoka u bugarskom gradu Burgasu.
 
Njemačka Nacionaldemokratska stranka, za koju postoje osnovane sumnje da je odgovorna za seriju neonacističkih ubojstava uglavnom imigranata, stranka koja u svojim kampanjama istupa otvoreno rasistički; dokument Afrika osvaja Bijelu kuću, objavljen nakon izborne pobjede Baracka Obame, zagovara tezu da će Obama uništiti bjelački identitet SAD-a. Stranka je poznata i po vrijeđanju i diskriminiranju igrača nacionalne nogometne reprezentacije koji nisu njemačkog porijekla."
 
Poticanje rasne mržnje
 
"Francuski Front National. Brojni dužnosnici, uključujući i donedavnog predsjednika i potpredsjednika francuskog Front Nationala, osuđeni su na zatvorske i druge kazne zbog učestalog poticanja rasne mržnje, zagovaranja i obrane nacizma, negiranja holokausta i sl. No, mnogi od njih nisu ostali samo na tome. Raynald Liekens, dužnosnik FN-a, 1998. brutalno je ubio svoju stanodavku opravdavajući ubojstvo time da je bila Židovka i prema tome neprijatelj 'bijele rase'."
 
Suradnja sa Šešeljem i Karadžićem
 
"Za nas je posebno zanimljivo da je tijekom devedesetih Front National održavao sestrinske odnose sa Srpskom radikalnom strankom. Dugogodišnji predsjednik FN-a više je puta bio u posjetu Vojislavu Šešelju i Radovanu Karadžiću, a proglašen je i počasnim građaninom Zemuna.
 
Kad je riječ o mađarskoj stranci Jobbik, njihov program uključuje i 'reviziju' Trianonskog ugovora iz 1920., kojim je stara Kraljevina Mađarska smanjena za dvije trećine. Osim huškanja protiv manjina i iredentizma prema susjednim državama, Jobbik ima i treću karakteristiku fašističke organizacije: paravojnu organizaciju Mađarsku gardu."
 
Žele i dio hrvatskog teritorija
 
Iz inicijative građana upozoravaju da ove stranke ne samo da brane fašiste poražene u Drugom svjetskom ratu, nego su i danas uključene u fizičko nasilje prema svim ugroženim skupinama.
 
"Paradoksalno za jednu nacionalističku konferenciju u Hrvatskoj, velikomađarske grupacije imaju i teritorijalne pretenzije na dio hrvatskog teritorija", ističu u priopćenju.
 
Godišnjica prvostupanjske presude generalima Gotovini i Markaču ne može biti povod fašističkom maršu kroz centar Zagreba, navode građani. "Radi se tek o jeftinom spinu koji nije prošao u hrvatskoj javnosti. Ovdje se ne radi o sukobu ljevice i desnice, nego o protivljenju građana marširanju fašista iz raznih zemalja, uključenih u nasilje prema manjinama i drugim ugroženim skupinama. Procesuiranje ratnih zločina ostavljamo sudovima te smatramo da zločin nema i ne smije imati naciju ni vjeru", priopćili su.
 
"S obzirom da su institucije još jednom propustile zabraniti fašistička okupljanja, unatoč postojanju zakonske osnove, građani će ponovno morati izaći na ulice i pokazati u kakvom Zagrebu žele živjeti", poručuju građani aktivisti.