Danska - tisuće antifašista stisnutom šakom i "srpom i čekićem" protiv ultra-desničara PDF Print E-mail
Wednesday, 04 April 2012 11:17
Oko 200 do 300 pripadnika ultra - desničarskih skupina iz Velike Britanije, Švedske, Poljske i Njemačke okupilo se na prosvjednom skupu u gradu Aarhus u Danskoj kako bi, prema riječima organizatora,tu formirali antiislamski savez za cijeli kontinent. Prosvjede je organizirala Engleska liga obrane /EDL/ koja tvrdi da žele zaustaviti "islamizaciju Europe". Isti, već viđeni u povijesti, izrazi ksenofobije u Europi, ovaj put imaju za cilj muslimane umjesto Židova.
 
Da im mračna ideja pokrenuta od norveškog masovnog ubojice Breivika neće proći, još jednom su pokazali i dokazali, ovaj put stanovnici danskog grada Aarhus.
 
Paralelno skupu "Europski skup protiv džihada", koji su organizirali europski ultra-desničari, održavao se kontramiting danskih ljevičara pod nazivom "Aarhus za različitost", koji je okupio oko 2 500 ljudi koji su marširali s crvenim zastavama radničkih obilježja "srpa i čekića" i prepoznatljivim simbolima otpora - stisnutom šakom.
 
Tijekom prosvjeda koji je razdvajao policijski kordon, jedna grupa ljevičara s crnim maskama pokušala je probiti kordon, ali su spriječeni od strane policije. Međutim, iskazivanje bijesa i revolta prema ultra-desničarima koji su došli u Dansku, nije se zaustavilo ni nakon završetka prosvjeda, te su njihovi autobusi napadnuti kamenjem, bocama i svime što se protivnicima rasizma našlo pod rukom, pa su morali pod jakom policijskom pratnjom napustiti grad Aarhus.
 
Policija je privela oko 80 osoba.
 
Izvor: advance.hr