Josipović: Sabor ne treba biti pokrovitelj Bleiburga PDF Print E-mail
Monday, 19 March 2012 15:04
ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović protivi se saborskome pokroviteljstvu nad blajburškom komemoracijom, ali drži da svaka žrtva ima pravo na osobnu komemoraciju. "Treba jasno odvojiti osobni aspekt stradanja od načina kako se kao društvo odnosimo prema Drugome svjetskom ratu", kazao je Josipović u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u dva.
 
Opširno je odgovarao na pitanja o "aferi ZAMP", ustvrdivši kako su mu autorski honorari jedina korist koju ima od ZAMP-a. Od autorskih honorara, kazao je, godišnje zaradi između 11 i 30 tisuća kuna bruto. Medije koji su analizirali aferu, naročito portal Index, optužio je za "neprofesionalno novinarstvo", rekavši da objavljuju "besmislice". Odbacio je uvjerenje da je "moralno dvojbeno" da sudjeluje u odlučivanju hoće li njegov prijatelj dobiti neki posao.
 
"Kad je s Emporionom zaključen prvi ugovor, Marko Vojković i ja nismo još bili prijatelji. Ja sam i danas u poziciji da odlučujem o poslovima koje obavljaju moji prijatelji, ali važno je utječe li prijateljstvo na posao ili ne. Za takve situacije postoje jasni i objektivni kriteriji", kazao je Josipović, ustvrdivši da u "slučaju ZAMP" nema ničega sumnjivog. Govoreći u sukobu s bivšim predsjednikom Mesićem, naglasio je da Mesića osobno jako poštuje, ali da djelovanje bivšeg predsjednika treba biti usklađeno s Vladom i predsjednikom te da njegov ured treba biti skromniji.(B.Pav.)