Nezadovoljstvo i odlučni zahtjevi dubrovačkih antifašista PDF Print E-mail
U raspravi o položaju i perspektivama antifašizma i što se, u vezi s tim, može očekivati nakon nedavnih parlamentarnih izbora i promjene vlasti na razini države, uz ostalo je rečeno da se i dalje, osim nekih prigodničarskih manifestacija, uglavnom ništa ne pomiče na bolje, odnosno da i dalje, kao i već više od dva desetljeća, traje povijesni revizionizam i nastojanja da se lažima i iskrivljavanjem povijesti kompromitira antifašizam i NOB-a s namjerom ublažavanja fašističkih zločina i afirmacije ustaštva.
 
Predsjedništvo Udruge antifašista Dubrovnik je na početku sjednice u ponedjeljak, 20. veljače, minutom šutnje odalo počast nedavno preminulom istaknutom antifašističkom borcu NOR-a i svom ranijem članu Franju Kalođeri, preminulim članovima Udruge Marici Pale, Jovu Šariću i Vjeri Pandur, korčulanskom antifašistu i članu delegacije iz Dubrovačko-neretvanske županije u Skupštini SABA RH, sportašu i sportskom radniku Dušku Antunoviću te poznatom splitskom novinaru i antifašistu Miloradu Bibiću Mosoru.
 
Nezadovoljni antifašisti i borci NOR-a vjeruju da je pobjedom lijeve opcije na parlamentarnim izborima stvorena pretpostavka da se konačno ozbiljnije priđe rješavanju statusa antifašizma u Republici Hrvatskoj, odnosno da se Deklaracija o antifašizmu Hrvatskog sabora iz proljeća 2005. godine, koja već sedam godina stoji kao mrtvo slovo na papiru, počne primjenjivati u praksi. To bi trebalo značiti, vraćanje sramotno oduzetih stečenih prava još živim borcima NOR-a, suprotstavljanje sve agresivnijem povijesnom revizionizmu i vraćanje NOB-a u škole i nastavu povijesti, omogućavanje uvjeta za dostojnije djelovanje udruga, zajednica i Saveza antifašista i boraca NOR-a, obnovu porušenih i devastiranih spomenika, prvenstveno onih od iznimne umjetničke vrijednosti.
 
Naglašeno je da se, unatoč tome što u Saboru većinu imaju stranke „Kukuriku koalicije“, i činjenici da je Republika Hrvatska dobila lijevu Vladu i ima premijera i predsjednika Republike koji javno ističu svoje antifašističko porijeklo, poslije oko dva mjeseca od konstituiranja Sabora i Vlade RH u novom sastavu i očekivanim novim ozračjem, na ozbiljnije pomake u ostvarivanju Deklaracije o antifašizmu sve više gleda sa skepsom.
 
Na takav pogled navodi i novi sastav Odbora za ratne veterane Republike Hrvatske, koji bi zapravo trebao biti motor pozitivnih promjena. U novom sastavu Odbora je od ukupno 12 članova njih 6 iz, recimo, lijeve Kukuriku koalicije i 6 iz stranaka desnice, a na čelu mu je HDZ-ov Josip Đakić. Već po zadacima, podjeli i sastavu skupina o kojima skrbi iščitavaju se i dalje nepovoljni izgledi za poboljšanje povijesnog, društvenog i osobnog statusa i ugleda protagonista antifašističke partizanske borbe i to kako na najvišoj državnoj političkoj razini, tako, nažalost većinom i na lokalnim razinama.
 
S takvim stanjem, istaknuto je, dovode se u vezu i prijedlozi da se zbog "štednje" u ova krizna vremena ukine i jedini u godini državni praznik u slavu hrvatskog antifašizma i herojske NOB-e. Antifašisti se s tim ne mogu miriti i zahtijevaju da Dan antifašističke borbe ostane državni praznik, jer se njegovim ukidanjem ukida i povijesni aspekt i značaj hrvatskog antifašizma i NOB-e, naročito u odnosu na mlade naraštaje koji imaju pravo izučavati i znati istinitu povijest svoga naroda, a ne lažnu povijest koja se, na žalost, već dugo plasira. Ipak, unatoč mnogim nagomilanim problemima u hrvatskom društvu, koji nisu od jučer, kao što je divljanje kapitalizma, siromašenje većine hrvatskih ljudi i besperspektivnost, naročito mladih, činjenica je da su iza nove vladajuće garniture, kako je i rečeno u raspravi, tek dva mjeseca.
 
Problema je mnogo, antifašisti su opravdano nezadovoljni i odlučno zahtijevaju da vlast što prije i što efikasnije poradi na stvaranju uvjeta za provođenje Deklaracije o antifašizmu, naročito u vraćanju oduzetih stečenih prava borcima NOR-a, vraćanju povijesne istine o antifašizmu i NOB-i u školsku nastavu i obnovi spomeničke baštine antifašizma i NOB-e.
 
Za ozbiljnije pozitivne pomake morat će se odlučnije postaviti i izboriti i same udruge, zajednice i Savez antifašističkih boraca i antifašista, koristeći sva raspoloživa sredstva i metode, jer u protivnom, od očekivanja neće biti ništa i opet će sve ostati po starom i samo želja pusta, a antifašizam će sve dublje tonuti u zaborav.