Kad neće Marković, reagirali Šveđani: "Za dom spremni" je nacistički poklič PDF Print E-mail
Thursday, 01 March 2012 22:18
Hrvatski navijači su tijekom utakmice sa Švedskom nekoliko puta ponovili uzvik "Za dom spremni", navodi švedski tabloid Aftonbladet u izvještaju s Maksimira.
 
Švedski novinari navode da su hrvatski navijači uzvikivali nacistički poklič te da je uzvik "Za dom spremni" jednak uzviku "Sieg Heil" u nacističkoj Njemačkoj.
 
"To je nešto što ne prihvaćamo. Protiv bilo kakvog smo oblika ksenofobije ili rasizma", rekao je Hans Hultman, glasnogovornik Švedskog nogometnog saveza.
 
Hoće li švedski savez možda reagirati?
 
"Ne, to se nas ne tiče. To je odgovornost organizatora", odgovorio je Hultman.
 
Aftonbladet čitatelje upućuje da su povik koristile ustaše tijekom Drugog svjetskog rata te da su u kolaboraciji "s nacističkom Njemačkom osnovali fašističku Nezavisnu državu Hrvatsku 1941". Navodi i da je poklič službeni slogan Hrvatske stranke prava Bosne i Hercegovine.
 
Podsjetimo i da je prije dva mjeseca Prekršajni sud u Kninu odbacio prijavu protiv jednog obrtnika koji je prodavao suvenire s natpisom "Za dom spremni". U obrazloženju se navelo da je "pozdrav 'Za dom spremni' poznat kroz cijelu hrvatsku povijest još od vremena Šubića i Zrinskog te da time ne predstavlja nikakvo tzv. ustaško obilježje kako mu se vjerojatno stavlja u teret". HHO se tome oštro usprotivio navodeći da je pozdrav "Za dom spremni" nepovratno kompromitiran zloupotrebom u ustaškom režimu.
 
Izvor: index.hr