Kako se boriti protiv ekstremne desnice u Europi PDF Print E-mail

Pod sloganom "Solidarnost, analiza, akcija - Kako se borimo protiv ekstremne desnice", sredinom ožujka održana je konferencija europske ljevice "NO PASARAN". U uvjetima Corone bila je to samo video konferencija. Unatoč tome, interes za konferenciju bio je velik. Govorili su predstavnici lijevih stranaka i stručnjaci iz različitih europskih zemalja, čak i iz Brazila.

Politička ravnoteža pratila je kontradiktornu situaciju u raznim europskim zemljama. Iako je u Grčkoj prošle godine stranka Zlatna zora zabranjena kao zločinačka organizacija u opsežnom suđenju, ne može se previdjeti da u policiji i sigurnosnim snagama pristaše Zlatne zore i dalje imaju jake mreže. U drugim europskim zemljama ekstremna desnica slavi uspjehe. U Portugalu je fašistička stranka ušla u parlament prvi put od Revolucije karanfila 1975. godine, a u Španjolskoj otvoreno frankistička stranka VOX djeluje protiv vlade. U Italiji se politička ravnoteža u desnici mijenja u korist otvoreno fašističkog "Fratelli d'Italia", a rasistički "Švedski demokrati" stječu preko 20 poosto odobravanja birača.

U Poljskoj se bilježe proturječna kretanja pod vlašću PiS-a u zemlji. Izvješćuje se o širokom otporu ograničenjima ženskih prava na samoodređenje, ali i o poteškoćama u pružanju kontinuiteta i snage tom otporu, budući da su političke stranke dvosmislene u tom pogledu.

To je znak kako ekstremna desnica ne samo da uspijeva sama potaknuti desničarska zbivanja, već i natjerati konzervativne i liberalne stranke da usvoje političku agendu ekstremne desnice i provedu je kao vlastiti program. Primjer za to je policijski zakon koji francuski predsjednik Macron trenutno pokušava provesti.

U tom se kontekstu francuski predstavnik požalio da, unatoč takvim izazovima i jačanju ekstremne desnice pod LePenom, razne lijeve snage u Francuskoj još nisu pronašle put zajedničkog djelovanja. Kao rezultat, postoji sve veća opasnost da će predstojeći predsjednički izbori u drugom krugu opet rezultirati samo jednom alternativom: "desno ili krajnje desno".

Svi sudionici rasprave spomenuli su kao uzrok uspona ekstremne desnice slabosti ljevičarskog pokreta u tim zemljama. Sudionici su se žalili da je ekstremna desnica "otela" neke teme i simbole ljevice, tumačeći ih nacionalističkim i rasističkim pojmovima i izdajući ih kao vlastiti dnevni red. Ljevica mora u središte zajedničkog djelovanja postaviti socijalno djelovanje u interesu radnog naroda i socijalno ugroženih, kao i solidarnost s globalnim Jugom kako bi ograničila utjecaj ekstremne desnice.

Zasigurno je zbog ograničenja videokonferencije bila ograničena živost rasprave. Među govornicima su također nedostajali aktivisti iz antifašističkih i antirasističkih pokreta iz različitih zemalja, koji su mogli izvještavati o svojim konkretnim akcijama protiv ekstremne desnice. Christine Buchholz, koja je predstavila socijalnu inicijativu „Ustani protiv rasizma“ u Njemačkoj i njezinu socijalnu akciju protiv poricatelja AfD-a i Corone, dala je pozitivan primjer.

Deficit ove konferencije također je i u nedostaku pogleda na fašističke i nacionalističke pokrete u istočnoj Europi, u baltičkim republikama i Ukrajini. Tu ekstremna desnica sasvim otvoreno pokazuje svoj povijesni revizionizam i nasilni antisemitizam. Međunarodni savez antifašista - FIR organizatorima će predložiti da se tim temama bave kao vlastitim žarišnim točkama na sljedećoj konferenciji koja je planirana za proljeće 2022. godine.

Međunarodni savez antifašista (FIR)/ SABA RH