Govor mržnje na partizanskom spomeniku iznad Knina PDF Print E-mail

Nepoznati počinitelji unakazili su porukama mržnje i ustaškim znakovljem slavni antifašistički spomenik na brdu Spas iznad Knina, otkrila je u Saboru u srijedu 17. marta SDSS-ova zastupnica Anja Šimpraga. Na spomeniku su ostavljeni grafiti "Ubij Srbina", "Ustaše Knin", "Mrzin pandure" te ustaško slovo "U".

Krajem 2020. splitska udruga Veterani Domovinskog rata i antifašisti (VeDRA) pokrenula je inicijativu obnove ovog spomenika s namjerom da se spomenik vrati na listu kulturne baštine.

"Kroz program javnih radova grada Knina očišćen je plato oko spomenika, kao i sam spomenik. Nije dugo trebalo da netko svoju frustriranost i netrepeljivost iskaže na ovakav način. Grad će ovaj slučaj prijaviti nadležnoj policijskoj postaji, očistit će se spomenik, ali ostaje spoznaja kako i nakon svih pokušaja u našem društvu nismo uspjeli naučiti nove generacije pravim vrijednostima i poštovanju", kazala je Šimpraga.

Betonski spomenik na brdu Spas podignut je 1969. godine u slavu poginulih u borbi za oslobođenje Knina, koja je trajala oko mjesec dana i završila 4. decembra 1944. godine. Partizanske jedinice Osmog dalmatinskog korpusa oslobodile su grad, a završetak ove bitke obilježava se i kao Dan oslobođenja Dalmacije.

"Ta borba je bila ključna za okončanje Drugog svjetskog rata na ovim prostorima. U to ime, na brdu Spas podignut je spomenik iznimnih dimenzija, visok 25 metara, ali srušen je na tlo 1995., kada je organizirano miniran eksplozivom. Iako je riječ o spomeniku historijske važnosti i od državnog značaja, Ministarstvo kulture 2007. dalo je samo načelnu suglasnost o njegovoj obnovi. Otada nije učinjeno ništa", rekla je Šimpraga.

Napomenula je da se društvo mora zabrinuti zbog sveprisutnog rasističkog i netolerantnog govora mržnje u javnom diskursu koji je usmjeren, prije svega, prema Srbima, LGBT populaciji i Romima, što prate česti fizički napadi na pripadnike navedenih skupina, ali i na njihovu imovinu.

"SDSS nikad nije bio nijemi svjedok, jasno i nedvosmisleno osudili smo svako nasilje, svaki govor mržnje i ukazali da jedno demokratsko društvo ne smije tolerirati ovakve obrasce ponašanja. Ne možemo dozvoliti da mladi prihvataju ovakve društvene pojave i da na njih nitko ne reagira. Kome su u 2021. upućene ovakve poruke? Da li učenicima srpske nacionalnosti koji na državnim natjecanjima osvajaju prva mjesta iz hrvatskog jezika? Da li mojim Kninjanima koji zbog ovakve društvene klime iseljavaju u druge zemlje?", upitala je Anja Šimpraga te dodala da se svi zajedno moraju zalagati da se zaustavi revizija prošlosti kako bi se doprinijelo stvaranju kulture mira i sjećanja.

(Portal Novosti)