Prije sto godina utemeljen je Međunarodni dan žena PDF Print E-mail

Od II. međunarodne konferencije žena komunista 1921. godine, 8. ožujka slavi se kao Međunarodni dan akcije za jednaka prava žena. Već 1910. godine, na prijedlog Clare Zetkin, Međunarodni kongres žena u Stuttgartu odlučio je o proglašenju godišnjeg danu agitacije za pravo glasa žena. To je ostvareno u brojnim zemljama: listopadskom revolucijom u Rusiji i novembarskom revolucijom u Njemačkoj. U spomen na štrajk petrogradskih žena 1917. godine, što je bio uvod u revoluciju u veljači, Međunarodni dan žena utvrđen je 1921. godine.

Međunarodni savez antifašista - FIR i njegove članice u prigodi tog datuma prisjećaju se velikog doprinosa žena u svim zemljama antifašističkog otpora. Njihova je uloga bila raznolika, kao i svekoliki oblici borbe tijekom otpora. Navodimo samo nekoliko primjera:

Poznata je izuzetna žena Španjolske republike Dolores Ibárruri Gómez, zvana La Pasionaria. Bila je predsjednica španjolskog Cortesa. Svojim je govorima dovela mnoge Španjolce, posebno žene, na stranu republikanaca. Od nje je potekao slogan "No pasarán!" ("Neće proći!"). Morala se u izbjeglištvo 1939. godine, a u Španjolsku se vratila - politički neprekinuta - tek 1977. godine.

Žene su se borile u redovima oružanih partizanskih jedinica. Partizanske skupine albanske i jugoslavenske oslobodilačke vojske imale su vlastite ženske bojne.

Žene su se borile i u redovima partizana u Sovjetskom Savezu. Vjerojatno najpoznatija figura je Zoia Kosmodemjanskaya. Nakon uspješnih operacija iza crta bojišnice zarobljena je u dobi od 18 godina, mučena i javno pogubljena 29. studenoga 1941. Kad se to saznalo, sovjetski vojnici na svojim su bombama i tenkovima ispisivali "Za Zoiju" dok su napredovali prema zapadu.

Židovski pjesnik Hirsch Glik postavio je umjetnički spomenik litvanskoj partizanki Vitki Kempner u pjesmi "Schtil, di nacht is ojsgeschternt".

Žene su bile uključene u sve ilegalne strukture organizacija otpora. Njihova uloga također je bila značajna u distribuciji antifašističkog materijala i u opskrbi. Štoviše, izvodili su zadatke koji su muškarcima bili nemogući. Primjerice, u okupiranoj Francuskoj žene su posebno stupale u kontakt s okupacijskim vojnicima kako bi dobile informacije za borbene jedinice Makije.

Štoviše, ne zaboravljamo tisuće žena koje je fašistički režim pljačkao, maltretirao kao prisilne radnice i ubijao, ne samo u koncentracijskom logoru Ravenbrück, već i u nebrojenim kampovima svih koncentracijskih logora.

Ta uloga žena u antifašističkoj borbi nije uvijek bila ispoštovana u odgovarajućem obliku u proteklim desetljećima. Stoga je važno u današnje vrijeme - a posebno u prenošenju povijesti antifašističkog otpora naroda - jasno ukazati na ulogu svih žena u zajedničkom djelovanju.

Antifašizam nije pitanje spola. Međutim, jedan je od temelja antifašističkog uvjerenja zalagati se za potpunu jednakost i uvažavanje značajnog doprinosa žena u antifašističkom djelovanju nekad i danas.

U tom smislu čestitamo svim ženama stotu godišnjicu Međunarodnog dana žena, želimo im "kruh i ruže" i uvjeravamo ih da je ovaj dan za FIR i njegove članice obveza za danas i sutra.

Savez antifašističkih boraca i antifašista RH i FIR