Međunarodno istraživačko središte Drugog svjetskog rata PDF Print E-mail

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Franjo Habulin posjetio je 22. veljače 2021. MRC Maribor - Međunarodno istraživačko središte Drugog svjetskog rata Maribor i Muzej Stalag XVIII D (bivši nacistički logor sovjetskih ratnih zarobljenika ). Nakon obilaska Muzeja, koji još nije službeno otvoren, uslijedio je konstruktivan sastanak o zajedničkoj suradnji, a posebno o međunarodnoj konferenciji veterana, koju MRC Maribor planira organizirati tijekom druge polovine lipnja ove godine. Konferencija će biti posvećena suradnji i zajedničkom doprinosu braniteljskih organizacija Slovenije, zemalja bivše Jugoslavije i Rusije.

STALAG XVIII D - bivši nacistički logor sovjetskih ratnih zarobljenika u Melju u Mariboru, koji se danas aktivno pretvara u muzej, i Međunarodno istraživačko središte Drugog svjetskog rata Maribor - MRC Maribor, stvoreni su i razvijaju se u želji da se sačuva povijesna istinu o zločinima nacizma i fašizma. Projekt, koji se postupno izvodi od 2011. godine, stvoren je na inicijativu i uz pomoć Veleposlanstva Ruske federacije u Sloveniji i Ruskog centra za znanost i kulturu u Sloveniji na temelju potpisanog memoranduma između Republike Slovenije i Ruske Federacije: Prošlost za prosperitet budućnosti.

Od rujna 1941. do ožujka 1942. oko 5000 sovjetskih ratnih zarobljenika umrlo je u bivšim carinskim skladištima, koja su Nijemci pretvorili u svoj nacistički logor, u okviru logora Stalag XVIII D, gdje su dovedeni u strašnim uvjetima, u stočnim vagonima, iz kampova u Poljskoj i Ukrajini. Mnogi su usput umrli. Iscrpljeni, bolesni i izgladnjeli zatvorenici umrli su u užasnim uvjetima. Uz muzejske djelatnosti, u tim se prostorima razvija bogat istraživački rad na međunarodnoj razini.

Glavna misija MRC-a Maribor i njegovog muzeja, koje djelomično financirana Ministarstvo kulture Ruske Federacije, jest proučavanje Drugog svjetskog rata s naglaskom na očuvanju povijesnog sjećanja i trajnog sjećanja za sve generacije da se zločini iz Drugog svjetskog rata nikada ne zaboravljaju .

Zbog napora na oživljavanju povijesne istine Ministarstvo kulture Ruske Federacije odlučilo je dugoročno financirati aktivnosti MRC Maribor- S bivšim ruskim veleposlanikom dr. sc. Doku Zavgajevom. spomenik tom logoru smrti otkrio je tadašnji predsjednik Republike Slovenije dr. Danilo Turk 2011. Tri godine kasnije, na svečanosti u povodu otvaranja MRSC Maribor, koja je bila popraćena virtualnom slikom budućeg muzeja, bili su nazočni ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov i predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor. U veljači 2018. godine vlade Republike Slovenije i Ruske Federacije potpisale su Memorandum o podršci tom centru.

Od svog osnutka MRC Maribor pripremio je 8 međunarodnih konferencija, kojima su prisustvovali istraživači, povjesničari i drugi znanstvenici iz ukupno 20 europskih zemalja. Tijekom tog razdoblja predstavljeno je nekoliko izložbi dokumenata o tom kampu.

MRC Maribor nastavit će pripremati međunarodne konferencije o iskustvu Drugog svjetskog rata i težiti trajnom suživotu svih nacija. Kada se projekt, kompletnom obnovom nekadašnjeg kompleksa kampova u Melju, završi,grad Maribor moći će postati središnja točka interesa međunarodne stručne i druge javnosti.

 

Više na:

www.mrc-maribor.com