Zdenko Duplančić sahranjen u Aleji zaslužnih građana PDF Print E-mail

Urna s posmrtnim ostacima pukovnika Zdenka Duplančića, sudionika Narodnooslobodilačke borbe i jednog od osloboditelja Beograda u Drugom svjetskom ratu, položena je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Urna je položena u nazočnosti obitelji i prijatelja pukovnika Duplančića. U ime Predsjednika Srbije Aleksandra Vučića vijenac je položila glavna tajnica Predsjedništva Srbije Suzana Paunović.

Predstavnici Ministarstva obrane, Ministarstva rada, zapošljavanja, branitelja i socijalnih pitanja, Povjerenstva za izbjeglice, Grada Beograda, SUBNOR-a Srbije, Savez antifašističkih boraca i antifašista RH,braniteljskih organizacija odali su počast Duplančiću koji je preminuo 31. prosinca 2020. U 92. godini života..

U ime nazočnih od Duplančića se oprostio predsjednik SUBNOR-a Srbije general-bojnik Vidosav Kovačević koji je istaknuo da je Duplančićeva biografija vrijedna svakog poštovanja i divljenja, podsjetivši da je bio borac NOB-a i elitne postrojba Prve proleterske NOU brigade,koja je sudjelovala u borbama za oslobođenje Srbije, Beograda, Zagreba, na sremskoj fronti ...

Duplančić je rođen u Splitu 1929. godine u obitelji koja je bila aktivni sudionik Narodnooslobodilačkog pokreta, a ilegalci su se za vrijeme rata skrivali u kući Zdenkova oca dok se nisu pridružili partizanima.

Kao aktivni član SKOJ-a, 1942. godine poslan je u Mosorski odred i Splitsku brigadu koja je branila ulazak Nijemaca i ustaša u Split. Sljedeće godine iz brigade je upućen u Prvu proletersku udarnu brigadu, Drugi crnogorski bataljon.

Sudjelovao je u mnogim važnim bitkama u BiH, Crnoj Gori, Srbiji i Hrvatskoj.

Po završetku rata Duplančić je raspoređen u zrakoplovstvo kao pitomac prvog razreda Pilotske škole u Pančevu, a nakon toga u Prvi leteći bataljon u Kraljevićevu (danas Kačarevo) gdje se pripremao za obuku u Zrakoplovnoj školi u Moskvi.

Također se školovao u Sjedinjenim američkim državama, na Američkoj školi zrakoplovne elektronike u Državi Mississippi.

Nakon školovanja unaprijeđen je u čin poručnika i služio je u nekoliko zrakoplovnih garnizona.

Za zasluge u ratu odlikovan je Redom hrabrosti, Redom bratstva i jedinstva sa srebrnim vijencem, Redom zasluga za narod sa srebrnim zrakama i Medaljom za hrabrost.