Na Spomen području Danica obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta PDF Print E-mail

U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, koji se obilježava 27. siječnja, na Spomen području Danica u Koprivnici položeni su vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na žrtve logora. U ime Grada Koprivnice počast žrtvama Danice 1. koncentracijskog logora u NDH odala je zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž, u ime Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Koprivnice predsjednik Udruge Rade Prosenjak, u ime Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Koprivničko – križevačke županije predsjednica Udruge i gradska vijećnica Anica Desnica te u ime Židovske općine Koprivnica predsjednica dr. Sanja Švarc Janjanin.

Prva žrtva holokausta u Koprivnici bio je liječnik dr. Željko Selinger koji je odveden u logor Danicu 25.travnja 1941. gdje je bio premlaćen i ranjen te početkom kolovoza otpremljen u Jadovno gdje je ubijen. Holokaust za cijelu koprivničku židovsku zajednicu tj. koprivničku kristalnu noć dogodio se 22/23.srpnja 1941.godine kada je gotovo 350 koprivničkih Židova odvedeno u koncentracijski logor Danicu a već sutradan vlakom u tek otvoreni logor Jasenovac potom Auschwitz, Loborgrad i ostale. Međunarodni dan holokausta 27. siječnja obilježava se od 2005. godine odlukom UN, a obilježavanje je pokrenuo njemački predsjednik Roman Herzog 1996.godine u spomen na ulazak Crvene armije u koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau 1945. i oslobođenje preživjelih logoraša.

U Koprivnici, u gradu iz kojeg je krenuo logorski holokaustu tkz. NDH 1941. godine, je kroz cijeli tjedan uoči i poslije Dana holokausta, od 25. do 29. siječnja, ovaj svjetski dan memorije na žrtve antisemitizma i rasne nacističko-ustaške politike u okupiranim zemljama Trećeg rajha i u tkz. NDH aktivno obilježavan s učenicima u osnovnim školama „Antun Nemčić Gostovinski“, „Braća Radić“ i „Đuro Ester“ te gimnaziji „Fran Galović“. Brojne aktivnosti s učenicima od izložbi, prezentacija, panoa, konferencija vezane uz taj dan odrađene su slanjem e-mailova dok su učenici završnih, maturalnih razreda gimnazije sudjelovali u obilježavanju sa svojim profesorima u razredima.

UABA Koprivnica Rade Prosenjak

ZUABA Koprivničko – križevačke županije Anica Desnica