Riječi Ante Pavelića tresu Hrvatsku PDF Print E-mail

Za Dom Spremni“ zločinački je pozdrav.

Ono što je zločinačko ne može biti i ponosno.

To treba zabraniti!

No, ne misle svi tako. „Imamo Za Dom Spremni iz Drugog svjetskog rata, koji osuđujemo. Imamo situaciju iz Domovinskog rata. Nije isto 1991.g. i 1941.g. Nije, jednostavno nije“, riječi su kojima premijer Plenković nastoji u dvojnost ovog ustaškog pozdrava uvjeriti kako sebe tako i hrvatsku javnost. Budući da ni sam ne vjeruje u to što govori, a što političar Plenković često radi, dva će puta ponoviti isto – „Nije isto, jednostavno nije“.

No, svakom onom tko je s logikom na ti, jasno je da je riječ o jednom jedinstvenom pokliču „Za Dom Spremni“. Tu je ključno što je amblem HOS-a nastao prije Domovinskog rata. Ako je nastao prije Domovinskog rata, po čijem je uzoru nasatao? Nastao je po uzoru na poklič iz vremena NDH. Time se potvrđuje da je riječ o jednom te istom ZDS-u, pokliču nastalom u vremenu NDH. Čak se i zna da ga je složio i „autorizirao“ Poglavnik Ante Pavelić. Tako eto zaslugom Andreja Plenkovića, njegove Komisije i HDZ-a, riječi Ante Pavelića „Za Dom Spremni“ odzvanjaju i tresu Hrvatsku, čak i ove 2021. godine, što je gotovo nevjerojatno. Kada se riječi Ante Pavelića uvezuju i urezuju u stvarnost i sliku Domovinskog rata s nakanom da postanu i jedan od njegovih simbola, čini se ogromna sramota Domovinskom ratu, Republici Hrvatskoj i svim hrvatskim braniteljima koji su s ljubavlju, srcem i čistom dušom branili svoju domovinu Hrvatsku. To šporkaje svakog od njih. Plenković bi trebao toga biti svjestan.

Riječ je, dakle, o jednom te istom amblemu, jednom te istom ZDS-u, u ime kojega se u Drugom svjetskom ratu ubijalo ljude samo zato što su druge nacije i vjere, otvaralo logore, donosilo rasne zakone, palilo kuće, oštrilo noževe i klalo ljude. U NDH su se dogodili brojni zločini. Svi su oni počinjeni s pokličem ZDS i zato je taj pozdrav zločinački. A ono što je bilo zločinačko 1941. godine ne može biti na ponos 1991. godine. Te riječi Ante Pavelića „Za Dom Spremni“ ne smiju imati mjesta u javnom životu Republike Hrvatske. Uostalom, to je i stav Ustavnog suda kojeg predsjednik Vlade RH Plenković uporno zaobilazi preferirajući mišljenje Komisije čiji je predsjednik medicinske struke. Stav Komisije ne može biti iznad mišljenja Ustavnog suda koji je ustvrdio da je riječ o službenom pozdravu NDH, te da predstavlja manifestaciju rasističke ideologije, prijezir prema drugim ljudima i omalovažavanje žrtava tog režima.

Čudno je, ali Plenkovića u stavu oko ustaškog pozdrava ne podržavaju njegovi partneri u Vladi. U odnosu prema ZDS-u našao se u istom jatu sa svojim najvećim oponentima: Mostom, Suverenistima i Domovinskim pokretom. Tako je, primjerice, Marin Miletić iz Mosta svojevremeno ustvrdio da je ZDS „ponosna insignija“. Teško je vjerovati da u kandidaturi za gradonačelnika Rijeke, utvrde socijaldemokracije, Marinu Miletiću mogu od pomoći biti riječi Ante Pavelića.

Ponos je ono što od sebe i svoga identiteta pokazuješ drugima, ono s čime se dičiš i, s čime se želiš pohvaliti i predstaviti svijetu. To mogu biti Meštrović i Andrić, Tesla i Krleža, a nekada je to bio i sumamed. To može biti i Duško Vukotić s Oscarom za crtani film. Ponos je kada u Bijeloj kući na inauguraciji predsjednika Joea Bidena služe i piju Dingač s poluotoka Pelješca. Ponos je kada s veseljem raznosiš svijetom riječi „Mediteranskog brevijara“ Predraga Matvejevića, prevedenog u tridesetak zemalja..

A naša „sramota“ je ono što je svijetu neprihvatljivo. A jedna od tih najvećih sramota, ružnih i svijetu neprihvatljivih stvari, svakako je pozdrav „Za Dom Spremni“. S njim se ne može preko granice u svijet. Već će vas u Austriji zbog tog pozdrava i ustaških znakovlja kazniti i lišiti vas slobode.

Europa i demokratski svijet sazdani su na antifašističkim vrijednostima koje i danas predstavljaju nadu suvremenom svijetu.

Krajniji je čas za zakaonsku zabranu pozdrava „Za Dom Spremni“.

Premijere Plenkoviću, prestanite sramotiti Hrvatsku !

 

Ploče, 27. siječnja 2021.

VEDRAN SRŠEN