Požeški pučki kalendar 21' PDF Print E-mail

Ispravak netočnoga navoda

Prije nekoliko dana objavljen je „Požeški pučki kalendar 21'“. Uvršteni su i tekstovi „O tjeranju u žicu u onom ratu“ (str. 113 – 114.) i „Sjećanje na dr. sc. Danu Pavlicu“ (str. 132.). Međutim, urednik je nenamjernom greškom uz te tekstove naveo moje ime i prezime. Naime, ja nisam autor navedenih tekstova. Osvrt na antifašistički roman izv. prof. dr. sc. Slavice Garonje „Parusija, glasovi ispod paprati“ pod naslovom „O tjeranju u žicu u onom ratu“ napisao je profesor Zdenko Samaržija, a tekst „Sjećanje na dr. sc. Danu Pavlicu“ pokojni Vlado Louč.

Primivši „Požeški pučki kalendar 21'“ odmah sam uočio tu grešku. Bio sam jako uznemiren. Kad sam se malo sabrao, nazvao sam urednika te publikacije i pitao ga kako se moje ime i prezime našlo uz te tekstove? Urednik se ispričao. Čak se i našalio rekavši: „Godine čine svoje!“ Riječ je očito o omaški urednika.

Na svu sreću da su navedeni tekstovi prethodno objavljeni na portalu Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske pa čitatelji mogu vidjeti tko su autori tih tekstova. Naime, u nekoliko sam navrata pisao o spomenutom romanu Slavice Garonje te o radu pokojnoga dr. sc. Dane Pavlice, ali još jednom naglašavam nisam autor tekstova „O tjeranju u žicu u onom ratu“ i „Sjećanje na dr. sc. Danu Pavlicu“. Pomislio sam da je urednik upravo zato, što sam ranije pisao o tim temama, pomislio da sam autor tih dvaju tekstova.

S obzirom na važnost spomenutoga romana Slavice Garonje te sjećanja Vlade Louča na dr. sc. Danu Pavlicu za lokalnu sredinu, uz odobrenje profesora Zdenka Samaržije za njegov tekst „O tjeranju u žicu u onom ratu“, oba teksta poslana su uredniku Požeškoga pučkog kalendara s maila Povijesnoga društva Požega, a uz tekstove, na odgovarajuća mjesta, navedena su imena autora Zdenaka Samaržije i Vlade Louča.

Zahvaljujem uredništvu portala Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske što mi je omogućeno objavljivanje ovoga komentara. Iako nisam odgovoran za navedenu grešku smatrao sam potrebnim reagirati na ovaj način.

Vinko Tadić, prof.