Antifašisti obilježili 76. godišnjicu oslobođenja Zadra i Dalmacije PDF Print E-mail

Članovi Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista te Društva Josip Broz Tito u petak su u Zadru na Gradskom groblju položili cvijeće na spomenik poginulim borcima NOB-a u povodu oslobođenja toga grada i Dalmacije prije 76 godina te poginulim braniteljima Domovinskog rata.

Kako su priopćili iz zadarske županijske Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista počast su odali u skladu s epidemiološkim prilikama, u tišini.

Predsjednik Zajednice udruga Miljenko Letinić u priopćenju podsjeća kako se 4. prosinca navršava 76 godina od završetka veličanstvene ofenzive Narodno-oslobodilačke vojske u kojoj je oslobođena Dalmacija i u kojoj su poginula 1884 borca iz Dalmacije te 75 boraca iz drugih dijelova Hrvatske.

U priopćenju Zajednica pita hrvatsku javnost, posebice Vladu s premijerom Andrejom Plenkovićem na čelu, "komu smetaju ugrađeni životi u slobodu Dalmacije i Hrvatske i zašto se ruše spomenici hrabrim ljudima čiji hod u slobodu s izgubljenim životom najčešće nije bio motiviran ideologijom. Procjenjuje da je za "Tuđmanovog i Šuškovog kulturocida oštećeno ili srušeno više od 3000 spomenika i pita se zašto je nedavno premješten antifašistički spomenika u Zadru s Muraja.

"Zašto im se ne polažu vijenci i cvijeće na mjestima stradanja? Zašto su oni građani drugog reda u odnosu na borce Domovinskog rata? Zašto se mi antifašisti stigmatiziramo kada izražavamo pijetet njihovoj žrtvi i njihovom životu? Zašto se mladi ljudi indoktriniraju lažima i ne govori im se istina o NOR-u?" stoji među ostalim u priopćenju antifašista.

Ističu da oni ne izdaju nacionalne interese. "Mi ne pogodujemo pojedincima da ostvaruju nezakonite dobiti u milijardama, mi nismo vinovnici afera organiziranog zločina.... Mi smo građani Hrvatske koji u njoj tražimo svoju budućnost i budućnost naših obitelji, mi smo je branili i u Domovinskom ratu, mi imamo jedino Nju kao svoju Domovinu, a ne valjamo", stoji u priopćenju.

Ocjenjuju kako nisu dovoljno dobri jer nisu pogodni za manipuliranje, jer razmišljaju svojom glavom, jer od Hrvatske traže samo da bude jednaka svima, da bude pravna i poštena, da pruža i daje ljubav, da svojim krilima utopli sve svoje građane, da u njoj ne vlada mržnja...

"Eto, takvu Hrvatsku želimo mi. Takvu Hrvatsku su željeli partizani i za takvu Hrvatsku mnogi su dali život, takvu Hrvatsku su željeli sudionici Domovinskog rata i za tu ideju ginuli. I njih i nas ste osramotili", stoji u priopćenju Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije.

Autor: Hina