SAVEZ ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA REPUBLIKE HRVATSKE OBILJEŽIO PROSLAVU DANA PRVOG OSLOBOĐENJA DREŽNICE 10.10.1941. – 10.10.2020. PDF Print E-mail

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH), na poziv Antifašista Drežnice i predsjednika Laze Tomića, uz nazočnost izaslanika potpredsjednika SABA RH Vladimira Augustiča sudjelovao je na obilježavanju prvog oslobođenja Drežnice 1941, koja je održana u Spomen parku u centru Drežnice, u subotu, 10. listopada 2020.g.

Predsjednica Udruženja Srba Drežnice Branka Radulović otvorila je svečanost u Spomen parku i pozvala predstavnike delegacija na polaganje vijenaca: Karlovačku i Istarsku županiju, SKUD ĐURĐEVDAN iz Drežnice, te druge nazčne udruge (Institut za povijest umjetnosti).

U ime SABA RH vijenac je položio potpredsjednik Vladimir F. Augustič, kao izaslanik predsjednika Franje Habulina.

Nakon održanog pomena u Crkvi Roždestva Presvete Bogorodice, koji je vodio paroh Miloš Orelj, protojerej iz Rijeke, uz druženje ispred crkve i spomenika „Partizan KOSTA“ (izradio akademski kipar Kosta Angeli Radovani), delegacije su se uputili prema Maloj Javornici, gdje se na padinama planine nalazi Spomen područje Partizanske bolnice br. 7.

Uz kraće zadržavanje u selu Tomići (k.br.1), gdje je odana počast kod spomen ploče na kući, gdje je u proljeće 1942.g. kraće vrijeme boravio Glavni štab NOP Hrvatske, Centralni komitet SKH, te Agitprop za Hrvatsku, produženo je prema Spomen području bolnice, gdje se nalazi Kosturnice s 300 preminulih ranjenih partizana (u vremenskom razdoblju od veljače 1942.g. do siječnja 1944.g.), kada je partizanska bolnica djelovala u tajnosti.

Nakon održanog pravoslavnog opela delegacije su se uputile u Dom SKUD ĐURĐEVDAN, u Drežnicu, gdje su, uz prigodne govore predstavnici delegacija, zahvalili na dobrodošlici i uputili potporu domaćem stanovništvu na naporima u otklanjanju institucijalne diskriminacije. Obilježavanju Drežnici bilo je nazočno dvadesetak članova delegacija i domaćih aktivista, zbog pridržavanja propisanih epidemioloških mjera.

Tekst: Vladimir F. Augustič