Što učiniti sa spomenikom na Muraju u Zadru? PDF Print E-mail

Slijedom najava da tijela vlasti Grada Zadra namjeravaju sa zadarskih bedema (Muraja) ukloniti spomenik postavljen u sjećanje na osnivanje prve ćelije Komunističke partije u Zadru, Udruga antifašističkih boraca i antifašista uputila je javno pitanje gradonačelniku Grada Zadra o tim namjerma.

O toj temi povela se rasprava na sjednici Gradskog vijeća Zadra, što je održana 16. rujna 2020. Spomenik na Muraju kvalificira kao spomenik antifašizmu SDP-ova vijećnica Danijela Vukoša, dok ga kao spomenik komunizmu, odnosno „ćeliji KPJ“ doživljava gradonačelnik Branko Dukić.

 

Prenosimo s portala Novi radio. hr raspravu na Gradskom vijeću o toj temi.

Kao što izbjegavate svake godine odati poštovanje stvarnim antifašistima, onima koji su borbom u drugom svjetskom ratu vratili Zadar Matici Hrvatskoj, mislim da ta praksa, taj strah koji iz vas progovara da ih nazovete njihovim pravim imenom, partizanima, to sve vidim zapravo kao jednu, usudila bih se reći, nepristojnost i duhovnu ograničenost koja ne može sveobuhvatno podnijeti prošlost vlastitog grada“, kazala je Vukoša.

Ja sam svjestan da je sve to dio naše prošlosti ali mišljenja sam da od toga ne treba praviti ideologiju već da ovaj spomenik, koji to nije jer kao takav nigdje nije zaveden, treba staviti u neki od muzeja da bude tamo izložen“, odgovorio joj je gradonačelnik.

Antifašizam nije ideologija već civilizacijska vrijednost, da nije bilo antifašizma mi u ovoj gradskoj vijećnici ne bi govorili hrvatski jezik, vi se možda ne biste prezivali Dukić, ali to vama možda ne bi niti smetalo“, replicirala mu je Vukoša.

Ja nisam ništa govorio o antifašizmu, a vi brkate antifašizam i komunizam i govorite da je to jedno. Nije, zaključio je gradonačelnik“, koji je predložio da se o svemu na izjašnjavanje pozovu građani, da se vidi što Zadrani misle o tome gdje bi trebao stajati spomenik.