Uštica PDF Print E-mail

ROMSKI MEMORIJALNI CENTAR

Za Rome otvorenje ovog Centra znači vraćanje dostojanstva koje im je oteto u Drugom svjetskom ratu. On je posebno posvećen stradanju Roma u NDH, o čemu prethodnih desetljeća nije bilo puno govora. Romi su se do sad tek usputno spominjali zajedno s ostalim stradalničkim narodima“, kazao je VELJKO KAJTAZI, saborski zastupnik romske i još 11 nacionalnih manjina i predsjednik Saveza Roma RH „Kali Sali”

Masovnim dovođenjem Roma u Jasenovac u svibnju 1942. godine, ustaše naseljavaju selo Uštice. Romima ustaše obećavaju da će ih naseliti u ispraženjene srpske kuće u Uštici, ne bi li ih primirili. Umjesto naseljavanja, svi Romi su poubijani. Mjesto Uštice postalo je najveća grobnica Roma u Hrvatskoj. Kako je istaknuto na nedavnom komemorativnom skupu u Uštici u povodu Međunarodnog dana sjećanja za romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu na tamošnjem romskom groblju je pokopano 16.173 pripadnika romske zajednice, od čega je 5.608 djece i 4.887 žena. Kako bi se sačuvalo sjećanje na romske žrtve, u Uštici kod Jasenovca otvoren je Romski memorijalni centar.

Za Rome ovaj Centar znači vraćanje dostojanstva koje im je oteto u Drugom svjetskom ratu. On je posebno posvećen stradanju Roma u NDH, o čemu u prethodnim desetljićima nije bilo puno govora. Romi su se do sad tek usputno spominjali“, kaže VELJKO KAJTAZI, saborski zastupnik romske i još 11 nacionalnih manjina i predsjednik Saveza Roma u RH „Kali Sali“. Stalni postav bi trebao biti završen do sljedeće komemoracije. U najkraćem roku, Centar bi trebao otvoriti verata svima, posebno školskim ekskurzijama iz sredina u kojima žive Romi. „Ne želimo da Romski memorijalni centar Uštica postane mjesto prijepora nego mjesto okupljanja i mjesto stvaranja bolje budućnosti. Svi normalni ljudi bi trebali moći prepoznati važnost tog mjesta. I Romi iz Međimurja koji su najbrojniji dio današnje romske populacije u Hrvatskoj također su značajno stradali za vrijeme Drugog svjetskog rata, o čemu smo već izdali jednu publikaciju i održali više tribina. Romi iz Bosne i Hercegovine, ali i svih zemalja iz okruženja i Europe su imali vrlo sličnu sudbinu tako da je ovo, nažalost, jedna od tema koju svi Romi prepoznaju kao važnu i koja ujedinjuje našu zajednicu“. Istaknuo je Kajtazi.

B. M.